Hegedűs Zsuzsa és Orbán Viktor

Hegedüs Zsuzsa újra büszke Orbánra, de mégis lemond

Ország

Csak kapkodjuk a fejünket a lemondását kedden benyújtó Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott és Orbán Viktor ügyében.

Hegedüs Orbán tusványosi, nagy vitát kavaró fajelméletes beszéde miatt döntött úgy, hogy húsz év után nem ad több tanácsot a miniszterelnöknek. A szakítás eléggé heves volt, Hegedüsre gyorsan ráállították a kormánypropaganda-gépezetet, közülük is leghevesebben a megafonos Deák Dániel kelt ki ellene:

Pénteken viszont mehet a kukába a lejárató kampány, Orbán Viktor csütörtöki bécsi látogatása és nyilatkozata után ugyanis „okafogyottá vált” Hegedüs Zsuzsa lemondása. Erről maga a (volt) miniszterelnöki megbízott számolt be egy újabb, Orbán Viktornak címzett levélben, amit a Mandiner tett közzé teljes terjedelmében.

A szociológus azt írta, hogy meggyőzte őt a miniszterelnök rasszizmus elleni kiállása.

„Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom”

– olvasható a levélben.

„(…) függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt húsz évhez hasonlóan, számíthatsz”

– írta.

Majd jött az újabb fordulat

„A levél nem azt jelenti, hogy visszavonom a lemondásomat vagy hogy visszalépek. Csak miután én is nyilvánosan kritizáltam meg őt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerjem el azt is, hogy képes volt meglépni azt, amit meg kellett azok után, amit írtam neki és aminek ilyen visszhangja lett” – mondta Hegedüs Zsuzsa a Telexnek.

Hozzátette: szerinte ez a kvázi bocsánatkérés – nem szó szerint, de – sokba került most Orbán Viktornak, és hangsúlyozta azt is, amit már többször elmondott: hogy ő 20 év alatt írmagját sem látta a miniszterelnökben a rasszizmusnak.

„Tulajdonképpen azt mondta, hogy mi itt Magyarországon a kultúrák keveredését nem akarjuk. Speciel én a kultúrák keveredésében éltem és nőttem fel, de annak a nevében nem irtottak ki népeket – az nem ugyanaz, mint a fajgyűlölet” – magyarázta Hegedüs Zsuzsa.

Úgy gondolja, Orbán egyébként nem fog reagálni az újabb levélre, az ő munkaviszonya pedig aligha fog változni, ugyanis már keresték a titkárságvezetőjét, hogy ki kell pakolniuk az irodából.