Semjén Zsolt és Gulyás Gergely

Taroltak a Fidesz jelöltjei a vasárnapi időközi választásokon

Ország

Ismét tömbösített időközi választásokat rendeztek vasárnap, bepótolva az elmaradt referendumokat.

Mezőtúron Szűcs Dániel, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a polgármester-választást. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester, Herczeg Zsolt – aki immár a térség fideszes országgyűlési képviselője – lemondott tisztségéről. Szűcs Dániel 1249 szavazatot kapott, Fekécs Gáborra (Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület-TEKE Mezőtúr) 698-an, a függetlenként induló Nagy Istvánra 112-en voksoltak – olvasható a választás.hu-n. A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint a jelöltekre 2059-en szavaztak érvényesen, érvénytelen 12 szavazat volt.

Esztergom 1. számú egyéni választókerületében az érvényes szavazatok 85,8 százalékával a Fidesz-KDNP jelöltje, Varga Krisztián nyert. A lemondás miatt kiírt választáson a szavazásra jogosult 2434 állampolgár közül 534 fő jelent meg és 522 érvényes voksot adtak le. A másik induló, Méhes Szilveszter, a Mi Hazánk képviseletében 74 szavazatot szerzett, ez 14,18 százalékos aránynak felel meg. A választás nem változtatta meg a képviselő-testület arányait, ahol a polgármesterrel együtt továbbra is 11 kormánypárti és négy ellenzéki képviselő foglal helyet.

Szentendrén a 10-es számú egyéni önkormányzati választókörzetben szavazhattak új képviselőre. Itt a 2262 főből 511 (18,43 százalék) ment el voksolni. Közülük 65,1 százalék szavazott a fideszes Szabados Andrásra, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) jelöltjére, Puskás Rékára 147 (28,82 százalék), míg a kutyapárti Bürger Zoltánra 31 (6,08 százalék) voks érkezett.

Salgótarjánban Ludányi József (független) 251 szavazattal szerzett mandátumot a 7. számú egyéni választókerületben. Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) 243, Egyedi Norbert (Mi Hazánk) 59, Nagy Attila Tibor (Munkáspárt-ISZOMM) hét szavazatot kapott, négy voks volt érvénytelen – tájékoztatta az MTI-t Romhányi Katalin jegyző. Az időközi választást Harmos László (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) tavaly szeptemberben bekövetkezett halála miatt kellett megtartani. Salgótarján közgyűlésében 2019-től kilenc képviselője volt a Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület összefogásnak, öt a Fidesz-KDNP-nek.