Márki-Zay Péter az M1 műsorában

Tizenegy nappal a választás után Márki-Zay Péter bejutott a köztévébe

Ország

Míg a 2022-es országgyűlési választás előtt mindössze 5 percet kapott a közmédiától, az elveszített referendum után 11 nappal, immáron tét nélkül hívhatta be műsorába az M1 Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltjét, Hódmezővásárhely polgármesterét.

Márki-Zay Péter a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban vendégeskedett, és igyekezett állni a pártatlansággal nem vádolható műsorvezető (civilben politikai elemző) kérdéseit. Először elújságolta, hogy kisfiával, Palikával újra elkezdtek sakkozni, majd beszélt a választási programjukról, a választás tisztaságáról és a fideszes lejárató-kampányokról.

Márki-Zay azt is felvetette, hogy 10 másodperc csenddel ünnepeljék meg, hogy ismét bejutott a köztévébe. A műsorvezető ezt a nézők idejére hivatkozva elvetette, majd azt igyekezett bizonygatni, hogy a köztévé igenis hívta volna az ellenzéki politikusokat, még kinyomtatott megkereséseket is lobogtatott, de végül nem olvasott fel belőlük egy szót sem.

Lánczi Tamás arról is kérdezte Márki-Zay Pétert, hogy mit gondol arról, hogy a volt szövetségesei őt akarják bűnbakká tenni a választási eredmény miatt, különösen Gyurcsány Ferenc.

Márki-Zay szerint szerint Gyurcsány Ferenc „téved, ha azt hiszi, hogy bárki más megnyerte volna. Akkor is téved, ha azt hiszi, hogy négy év múlva egy másik jelölttel le lehet váltani ezt a rendszert.”

Márki-Zay szerint egy baloldali jelölttel sem értek volna el jobb eredményt, hiszen szerinte minden baloldali szavazó elment. Úgy gondolja, hogy az összefogás jobboldalról veszített szavazatokat. Kiemelte, hogy a hódmezővásárhelyi és a budai kerületekben gyengült a Fidesz és ezt szerinte egy jobboldali jelölt, azaz ő hozta.

„Hogyha egy baloldali jelöltünk lett volna, még Budát is elbukja az ellenzék”

– emelte ki Márki-Zay Péter.

“Mit akarsz itt, a k. anyádat! Hogy a szádat egye ki…” – Megütötte Márki-Zay Pétert egy fideszes öregasszony

Lánczi Tamás a baloldali összefogás további sorsáról kérdezte Márki-Zay Pétert, aki szerint ha mindenki annyi erőt vitt volna bele a kampányba, mint ő, talán számukra kedvezőbb eredmény születik.

A polgármester elmondta, hogy ez egy nagyon sokféle tagból összeálló szövetség volt, egyfajta utolsó kísérlet arra, hogy leváltsák a kormánypártokat, egy ilyen szerinte egyenlőtlen rendszerben.

Lánczi Tamás erre felvetette, hogy a választás eredményét senki sem támadta meg. Márki-Zay Péter ezután arról kezdett beszélni, hogy ez egy „nyerhetetlen választás” volt és Magyarországon nincs demokrácia. Arra a felvetésre, hogy akkor miért indult el a választáson, azzal felelt, hogy látott egy reménysugarat arra, hogy leválthatja a kormányt.

Lánczi Tamás arról is kérdezte a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy miért szeretne pártot alapítani és mit gondol, vajon a korábbi szövetségesei segíteni vagy akadályozni fogják-e őt ebben.

Márki-Zay Péter azt hozta fel, hogy Churchill is összefogott Sztálinnal, így az összefogásban sem értettek egyet mindannyian mindennel, de a közös cél összehozta őket. Lánczi Tamás közbeszúrta, hogy az ellenzék kétharmados baloldali győzelmet vizionált és kommunikált.

A listavezető ezután arról beszélt, hogy több interjúban is azt fejtegette, hogy „ez egy nem demokratikus, nem szabad választás”.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: „Többször megkérdezték, hogy ha elveszítjük a választást, akkor nem fogadom el az eredményét? Mondtam nekik, hogy

én akkor sem fogadom el, ha megnyerjük.”

Felmerült a NATO és az Ukrajnába való fegyverszállítás kérdése is, e ponton Márki-Zay Péter elismételte, hogy soha nem akart katonát küldeni, kiforgatták a szavait. Mint elmondta,

szomorú, hogy bármikor megy vidékre, szinte mindig a szemére hányja valaki, hogy el akarja venni a minimálbért, és Ukrajnába akarja küldeni a gyerekét, pedig soha nem mondott ilyet.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: