Varga Judit igazságügyi miniszter

Zuhan a forint a jogállamisági eljárás hírére, a kormány máris baloldalazik, brüsszelezik

Ország

Jelentősen gyengült a forint kedd estére a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 369,22 forintról 375,15 forintra emelkedett hat óra előtt – közölte az MTI. Az euró jegyzése 13 óra után ugrott meg, 377 forint is volt a jegyzés, miután Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Bizottság elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Később korrigált kissé, 375-ös szintig az árfolyam.

A svájci frank árfolyama 363,38 forintról 369,90 forintra nőtt, a dollár jegyzése pedig 336,49 forintról 343,55 forintra erősödött.
Az euró dollárárfolyama a reggeli 1,097 dollárról 1,0922 dollárra süllyedt.

Gulyás: Brüsszel hibázik, amikor ugyanazt a nótát fújja, mint a magyar baloldal

Brüsszel hibázik, amikor “ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva.

Gulyás a magyar kormány véleményét ismertetve az MTI-vel azt közölte: a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését. Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a “gyermekvédelmi” törvény (noha az ezzel kapcsolatos debil népszavazás érvénytelen lett – a szerk.) ügye mögött – emelte ki.

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia – szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt – hangsúlyozta. A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.

Varga Judit: Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal!

Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal! – írta az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán. Varga Judit kiemelte: az Európai Bizottság fogadja el a magyar emberek döntését, “ne Magyarországot büntessék, mert április 3-án a többség nem Brüsszel kívánalmai szerint szavazott”.

A miniszter a bejegyzésében arra emlékeztette a bizottságot, hogy az eljárás elindításának vannak feltételei: szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának és erről hivatalos értesítést kell kapnia a magyar kormánynak. “Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg” – jegyezte meg.

Varga Judit hangsúlyozta: a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. “Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk” – írta, hozzátéve: “továbbá óva intenénk Brüsszelt attól, hogy felüljön a magyar baloldal hullámvasútjára”.

Arról a politikáról “a magyar emberek markáns véleményt mondtak” vasárnap. A Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott, mellyel az emberek a jelenlegi kormányzati politika folytatására adtak mandátumot – szögezte le. “Továbbra is kiállunk és kitartunk a gyermekvédelmi törvény mellett, melyet a népszavazáson leadott több mint 3 millió egybehangzó álláspont is megerősít” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.