Putyint istenítik egyes népszerű, Fidesz-szimpatizánsok által működtetett oldalak

Ország

Komoly eredménnyel zárult az Átlátszó gyűjtése, ami olyan fideszes weboldalakat és közösségi oldalakat szemlézett, amelyek örülnek az oroszok által, Ukrajna ellen indított háborúnak.

Bár a magyar kormány hivatalosan is támogatta az uniós közös álláspontot Ukrajna területi egységéről, a fideszes médiagépezet jelentős része nyíltan Putyin pártján áll.

A Pesti TV Politikai Hobbista című műsorában például az Ukarjna-szakértőként bemutatott (valójában fotós és hadmérnök) Mernyó Ferenc adott interjút, aki

arról beszélt, ukrán nép és kultúra nem létezik, az ukrán csak az orosz egy nyelvjárása.

A számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű, 89 ezer követővel rendelkező Facebook-oldal pedig Putyin ukrajnai bevonulásról szóló döntését így kommentálta: „Oroszország elismeri a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét! Tisztelet és hála érte! (…) Reméljük Krímhez hasonlóan megtartják a népszavazást, kérni fogják az Oroszországhoz való csatlakozást, Oroszország pedig fel is fogja őket venni.”

Ugyanezen a kormánybarát Facebook-oldalon jelent meg olyan poszt is, amely Ukrajna lerohanásakor nyíltan Moszkva mellé állt, a támadás okát úgy magyarázta, hogy a NATO-általá felfegyverzett „ukrán hadsereg továbbra is ÖLI az orosz embereket.

„Magunk részéről üdvözöljük Oroszország a béke megteremtését célzó határozott lépéseit”

– olvasható a bejegyzésben.

szamok
Fotó: Facebook/szamokadatok