Orbán: nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium

Ország

Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amelyet novemberben fizetnek ki az érintetteknek – jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A nyugdíjprémiumon túl, az szja-visszatérítésről, a gázhelyzetről, a hadsereg helyzetéről, migrációról és az oltás fontosságáról is beszélt Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába Fotó: MTI Benko Vivien Cher

Novemberben jön a nyugdíjprémium

Az idősek világnapja alkalmából a nyugdíjasok helyzetéről feltett kérdésre így válaszolt:

Orbán Viktor kiemelte: 435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget.

Mivel az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat – tette hozzá a kormányfő.

Közölte: ezért “szép számmal” lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak.

13. havi

„A hallgatókat kérem, hogy ne vegyék készpénznek, harcolni kell érte, de van rá esély” – mondta arról, hogy február felé akár egy teljes havi plusz nyugdíjat is kaphatnak az erre jogosultak.

Családi adóvisszatérítés februárban

A pandémia az idősek mellett a gyereket nevelő családokat viselte meg leginkább. Így a gazdasági növekedésnek köszönhetően nekik is kell segíteni. Egymillió 900 ezer gyermeket nevelő szülő fogja visszakapni a 2021-ban befizetett adóját. Mindezt 2022 február közepéig fogják megkapni.

Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet

Gáz, ha nincs gáz

„Nincs ok viccelődni, de gáz van, mert nincs gáz” – kezdte mondandóját Orbán az oroszokkal megkötött gázszerződésre utalva.

Nyugat Európában üresek a gáztározók, és a gáz ára is óriásit emelkedett. 2002 és 2010 között Magyarországon is hasonló volt a helyzet. A Gyurcsány korszakban olyan is volt, hogy háromszorosára emelték a gázárakat, hiába ígérte ennek ellenkezőjét például az MSZP-s Lendvai Ildikó.

A 2010-es kormányváltás után ezzel a politikával is szakítottak és befagyasztották a rezsiárakat. Ez volt a rezsicsökkentés, ami miatt többen is támadták a kormányt. Így jutottunk el odaáig, hogy Európában ma a magyar emberek fizetik a legkevesebbet a gázért. Mindezt úgy érték el, hogy Magyarország nem tud előállítani gázt, a piacon piaci áron kell vennie. Sikerült elérni, hogy bár piaci áron vesszük meg a gázt, de a piaci ár alatt tudják átadni a magyar embereknek.

Ideológiai frázisokkal nem lehet begyújtani a kályhába. Így meg kellett állapodni az oroszokkal, ez sikerült is, hiszen egy 10+5 éves szerződést kötött az ország az oroszokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagyobb hadsereg kell

Szükség van egy ütőképes hadseregre – mondta Orbán reggeli rádióinterjújában. Szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztéseket hajtanak végre. Ha pedig baj van, akkor nem biztos, hogy kapunk segítséget, ha nem teszünk meg mindent a biztonságért – tette hozzá.

Az elmúlt 20-30 évben az a nézet alakult ki, hogy ha a NATO tagja vagyunk kevesebb haderőre van szükség. Ez azonban téves megállapítás. Hiszen ha bajba kerül az ország, melyik ország katonái fognak segíteni nekünk, főleg úgy ha látják, hogy mi magunk nem fordítanunk hangsúlyt a haderőfejlesztésre. A haderőfejlesztés pedig nem egy két éve projekt. Új eszközöket kell beszerezni, a katonáknak pedig gyakorlatra kell szert tenniük. A kormány azért vett részt a hadgyakorlaton, hogy felmérjék, hogy állnak a katonák a kiképzés terén, milyen eszközöket kell még beszerezni, min kell még javítani.

Az unió a határ védelmére fordított pénz csekély részét térítette csak meg Magyarországnak.

Ha más kap pénzt a határvédelmi terhek csökkentésére, akkor Magyarországnak is kell kapnia.

Nyugat Európában azért tudnak kényelmesen, biztonságban élni, mert Magyarország hatékonyan védi Európát.

A korlátozások nem működnek, az oltás igen

Aki egyszer már beolttatta magát, az már megtapasztalata azt is, milyen jó érzés hogy biztonságban van. Egész nyáron készült a kormány a negyedik hullámra, felkészültek az iskolások beoltására, felhalmoztak vakcinát, hogy kellő mennyiségű legyen, hogy akik még nem vették fel az első oltásukat, azok is megkaphassák, és azok is, akik már harmadik oltást szeretnék megkapni.

Az is kiderült, hogy az oltatlanokat nem védi meg az úgynevezett „nyájinmunítás”, aki nem oltatta be magát az nagy valószínűséggel meg fog fertőződni.

Nem érdemes kockáztatni, nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság – véli Orbán Viktor.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük