Megtartották a Sárkánykirály olvasópróbáját a Vojtina Bábszínházban

Megtartották a Sárkánykirály olvasópróbáját a Vojtina Bábszínházban

Kultúra

Megtartották a Sárkánykirály című, 10 éve fölöttieknek készülő produkció olvasópróbáját a Vojtina Bábszínházban. A szövegkönyvet az azonos című dán népmese alapján Nagy Orsolya írta, zenéjét Tarr Bernadett szerezte, a tervező Kárpáti Panna.

Kovács Domokos rendező a darab olvasópróbáján arról beszélt, hogy bár a dán népmese távoli, zord tájakon játszódik, a történet valójában nagyon is közel áll hozzánk. A döntésképtelenséggel indul, s ebből bontakozik ki egy sajátos felnövekvéstörténet. A gyermektelen királynét egy különös öregasszony két rózsával ajándékozza meg: ha a pirosat eszi meg, akkor fia, ha a fehéret, akkor lánya születik. Ám a királyné képtelen választani, és mind a két rózsát mohón megeszi. Döntésképtelenségének meglesz az ára: se nem fiút, se nem lányt, hanem egy félelmetes sárkányt hoz a világra.

Kovács Domokost bábszínházi keretek között a tánc formanyelvén az a kérdés foglalkoztatta, hogyan változik egy alaktalan, pusztító szörny emberré, hogyan változik a lélek és a test, míg eléri végső formáját. „Bár az személyiségünk egész életünk során formálódik, vannak időszakok, amikor ez az alakulás különösen tetten érhető. Van egy pont, amikor a gyerekkorból kilépünk a világba és magunk válunk felelőssé a döntéseinkért. Ám ha nem hozzuk meg a szükséges döntéseket, könnyedén egy torzszülöttet szabadíthatunk a világra. Ha a baj már megtörtént, csak egy lehetőségünk maradt: meg kell szelídítenünk a bennünk lakó szörnyeteget.”

A Sárkánykirály szerepeiben Baditz Dávid, Csiky Csongor ÁbelHell Krisztina, Mercs Máté Péter, Nagy Mónika és Telenkó-Oláh Tímea látható.

A produkció premierje november 26-án, kedden 10 órától lesz a Kálvin téri Színházteremben. A csatolt fotót Csatáry-Nagy Krisztina készítette.

(Vojtina Bábszínház)