Újra átadják a Dömötör-díjakat Szegeden

Kultúra

A járvány okozta kétéves kényszerű szünet után május végén újra átadják a Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit – közölte Sztáry Erika, az elismerést gondozó kuratórium tagja az MTI-vel.

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé.

 

A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Tíz kategóriában – a legjobb női és férfi színész, a legjobb férfi és női mellékszereplő, a legjobb operaénekes és opera-énekesnő, táncos, rendező, látvány- és jelmeztervező – a nézők választhatnak három-három jelölt közül, akikre a művészi ajánlások alapján a kuratórium tett javaslatot. A közönség május 18-ig adhatja le szavazatát.

 

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással ítélik oda. Az életműdíjas személyéről a díj kuratóriuma dönt.

 

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át.

 

A díjátadó gálaestet május 28-án rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

 

MTI

pixabay