Megérkezett Debrecenbe is a szupermenza, az innovatív, szabadszedéses étkezési rendszer, amelyben a diákok saját igényeik szerint választhatják ki, mit és mennyit esznek. A cívisvárosban elsőként a Huszár Gál Gimnázium Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vezették be a programot.
A svéd mintára kialakított szupermenza célja, hogy csökkentse az ételpazarlást és egészségesebb, változatosabb étkezésre ösztönözze a fiatalokat. A gyerekek kétféle főétel, leves vagy 100 százalékos gyümölcslé, valamint friss zöldség és gyümölcs közül választhatnak.
A tapasztalatok szerint a diákok szívesebben kóstolnak meg új ételeket, és az étkezés közösségi élménnyé vált. A rendszerben heti egy húsmentes nap is van, az ételhulladék mennyiségét pedig minden nap feltüntetik az étkezőben, ho szeretnék bevezetni a szupermenzát, amihez az önkormányzat közel százmillió forintos fejlesztést tervez.
Széles Diána ismét megállapította, hogy “Debrecen gondoskodó város”:
Fotó: Facebook/Széles Diána





