Megújul a Vezér utcai tó környezete

Megújul a Vezér utcai tó környezete

Helyi hírek

2024. október 24-én sajtótájékoztatón számolt be Papp László polgármester, Katona Erzsébet és Juráskó Róbert önkormányzati képviselők a Vezér utcai tó környezetének fejlesztéseiről.

Papp László polgármester elmondta, hogy ígéretüknek megfelelően elindultak azok a jóléti fejlesztések, amelyek a tó környékén élők életminőségét javítják. A Civaqua-program jóvoltából Debrecen ma már jelentős vízkészlettel rendelkezik: a Tisza vize megfelelően biztosítja Józsa és a város északi részének vízellátását. A teljes kapacitás azonban nem lett kihasználva, mivel az elérhető 1200 l/sec vízhozam helyett jelenleg 270 l/sec kerül felhasználásra a Vezér úti víztározó és a Tócó-patak táplálására.

A helyiekkel közös gondolkodás eredményeként olyan fejlesztések kezdődtek, mint a futópálya, piknikasztalok és bográcshelyek kihelyezése, valamint a játszótér kialakítása. Papp László kiemelte, hogy a játszótér tó felőli részét lezárják, hogy a gyerekek biztonságosan használhassák azt.

A projekt költségvetését az önkormányzat 22 millió forinttal támogatta, és a 2025-ös költségvetésben újabb forrásokat terveznek biztosítani. Katona Erzsébet örömét fejezte ki a tó új közösségi térként való hasznosítása kapcsán, míg Juráskó Róbert hangsúlyozta, hogy az őszi időszakban további ötven fa telepítésével igyekeznek a területet még zöldebbé tenni, figyelembe véve a futópálya leendő útvonalát, azonban az első körben ültetett tízezer fa vízhiány miatt kiszáradt.

A közlekedés optimalizálása érdekében a Vezér utca környékén közlekedési beruházások zajlanak, emellett traffiboxot helyeznek ki a gyorshajtás visszaszorítása érdekében. Az önkormányzati képviselők kérik a lakosokat, hogy vigyázzanak az új eszközökre és fejlesztésekre, hogy azok hosszú távon szolgálhassák a debreceniek mindennapjait.

(debrecen.hu)