Újabb nyílt levél Papp Lászlóhoz – válasz persze nincs rá

Helyi hírek

Elkelne egy panaszláda Debrecenben is, Hajdúböszörményben legalábbis bevezették, a kérdésekre pedig az alpolgármester kötelessége válaszolni. Debrecenben ez máshogy megy.

Nem először írtak nyílt levelet Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének, a városvezető azonban nem méltatja válaszra azokat a debrecenieket, akik a város jövője miatt aggódnak.

Barátaimmal 2024. augusztusa óta levelezgetünk Dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármesterével. Jelenleg egyoldalú a levelezés, mert a polgármester úr “elfelejtett” 30 napon belül válaszolni legutóbbi, közérdekű levelünkre

– kezdte szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Budácsik Lajos, aki több kérdésére is választ várna.

“Olvastuk, hogy a Loki már több hete ég, biztos van dolga Papp úrnak bőven. Ehhez képest a debreceni hátrányos helyzetű gyermekek támogatása sokadrangú problémája lehet a “maradandóság” városa vezetőjének. Azt nem is merem feltételezni, hogy csak akadékoskodó, kákán is csomót kereső polgároknak tartanak bennünket, hisz’ ez egy magát keresztény szellemiségűnek mondott városban ugye teljesen elképzelhetetlen” – írja több debreceni lakostársa nevében is Budácsik Lajos, aki szerint a város vezetése elzálogosította a Debrecenben élők jövőjét évtizedekre.

A Dr. Papp Lászlónak küldött levél teljes terjedelmében itt olvasható:

Dr. Papp László polgármester úr részére
Debrecen

Tisztelt Polgármester Úr!

Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy 2024. szeptember 17.-én, 9 óra 15 perckor email-ben válaszoltunk az Ön pár nappal korábbi levelére. Mivel a válasza megmaradt az általánosságok szintjén, ezért közérdekű javaslatunkat, és a köz érdeklődésére joggal számító kérdéseinket megismételtük.

A jogszabály által előírt idő a válaszadásra eltelt, nem kaptunk arról értesítést, hogy az önkormányzat apparátusának nem elegendő egy hónap a válasz előkészítésére. Magyar állampolgárként, debreceni lakosként jogunk van ahhoz, hogy a város polgármesteréhez – a köz szolgájához – bármilyen kérdésben forduljunk, arra tisztességes időn belül választ kapjunk. Nos, ez máig nem történt meg. Valószínűleg csak feledékenységből, arra nem is merünk gondolni, hogy levelünk a kukában végezte.

Nem szeretnénk a szót tovább szaporítani, Ön is, mi is gondolunk valamit, ami valószínűleg nagyon távol van egymástól. Azért, hogy megkíméljük idejét, megismételjük a kéréseinket. Egyértelmű választ várunk Öntől arra, támogatja-e, hogy: az önkormányzat – alanyi jogon–, részesítse egyszeri, tanévkezdési támogatásban a debreceni családokat, az alábbiak szerint:

  • azokat a családokat, ahol a nettó kereset nem éri el a 150 ezer forintot, gyermekenként 50 ezer forinttal támogassa az önkormányzat;
  • azokat a családokat, ahol a nettó kereset a fenti összeget meghaladja, de nem éri el a 300 ezer forintot, gyermekenként 30 ezer forinttal támogassa az önkormányzat.

Továbbra is várjuk az Ön hivatalos, konkrét válaszát a következőkben:

1; Mennyi közpénzbe került a Debreceni Nemzetközi Iskola felépítése?

2; Debrecen megyei jogú város önkormányzata, és cégei – a 2019-es átadása óta – évente mennyi közpénzzel támogatta, támogatja az anyagiakban dúskáló elit magániskolát? Kérjük megadni azt is, tanévente hány tanulója volt az iskolának.

3; Szeretnénk tudni, hogy az elmúlt öt évben – évente – hány főnek, és mekkora összeget fizetett ki összesen az önkormányzat iskolakezdési támogatásra.

4; Kérjük megadni, hogy 2020 óta hány hátrányos helyzetű gyermek kapott évente támogatást, és ennek az összege mennyi volt.

5; Az Ön személyes véleményét kérjük arról, mire elegendő a hátrányos helyzetű gyermekeknek – 10 hónapig – adható, 5000 forintos önkormányzati támogatás. Ön is édesapa, úgy gondolja, hogy ez az összeg tényleges segítség egy társadalom peremén élő családnak, gyermekük tanulásához?

6; Korábbi kérdéseinket kiegészítve kérjük annak megadását, hogy 2019-óta az önkormányzat és cégei mennyivel támogatták, támogatják a Debreceni VSC labdarúgó csapatát, illetve a Nagyerdei Stadion fenntartását.

Tisztelt Polgármester úr! Várjuk konkrét, tényszerű válaszát.

Megjegyzés: tájékoztatjuk, hogy levelünket megküldjük a sajtónak is.

Debrecen, 2024. október 21.
Tisztelettel
Dr. Budácsik Lajos
Somogyi László
Szabó Zoltán
Szabó Zoltánné debreceni lakosok