Nőügyekkel nem foglalkozunk – Debrecenben mégis

Helyi hírek Kultúra

2024. október 24-én, csütörtökön 17:30-tól a debreceni Malter kávézó (Baross Gábor utca 16.) ad otthont egy különleges eseménynek, amely fókuszában elsősorban a nőket érintő társadalmi, politikai és gazdasági kérdések állnak.

Az eseményt Mihucz Kitti tervezőgrafikus plakátkiállításának megnyitója indítja, majd egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésre kerül sor.

A plakátkiállítás bemutatja, milyen kihívásokkal és korlátokkal kell szembenézniük a nőknek a mai magyar társadalomban.

Mihucz Kitti tárlatvezetését követően a beszélgetés számos fontos kérdésre keresi a választ:

  • Milyen ma a női művészek helyzete? Milyen tapasztalatok hatottak a kiállított plakátok megalkotására?
  • Hogyan korlátozzák a nemi alapú sztereotípiák a nőket és férfiakat abban, hogy szabadon fejlesszék a képességeiket, és döntsenek az életükről, illetve karrierjükről?
  • Hova vezet az, ha a nők jogait az anyák jogaival azonosítják, miközben az anyák, a női családtagok nem kapnak megfelelő támogatást?
  • Milyen nyomás nehezedik a nőkre a hétköznapokban, amikor a munkahelyükön és a családi életükben is helyt kell állniuk, és hogyan hat ez a rájuk?
  • Miért rossz az, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a nők aránya a politikai döntéshozatalban?

Az esemény október 29-ére is reflektál, amely egy szimbolikus dátum: ettől a naptól számítva a nemek közötti bérkülönbség miatt úgy tekinthető, mintha a nők ingyen dolgoznának az év hátralévő részében. Magyarországon a nemek közötti bérszakadék évek óta 17% felett van, ami kiemelten magas az uniós átlaghoz képest.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Mihucz Kitti – tervezőgrafikus művész, a kiállítás alkotója
  • Dr. Csernus Fanni – az Amnesty International Magyarország nemek közötti egyenlőség szakértője

Ez az esemény lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők elmélyüljenek a nőket érintő társadalmi és gazdasági kérdésekben, és párbeszédet folytassanak a jövőbeni változások lehetőségeiről.

Regisztráció az eseményre.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!