C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös

Hajdú-Biharba is megérkezett az év csillagászati szenzációja

Helyi hírek
Hajdú-Bihar megyébe is “megérkezett” a káprázatos formáját nyújtó hajas csillag, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös.

A Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának asztrofotósa, Csobán Sándor a megyénkben elsőként elkészítette az első profi asztrofotót a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökösről a Hortobágy és Balmazújváros határában.
C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös

Technikai adatok:

Felszerelés:
Canon EOS 800D + Canon EOS 18-55mm + Sky-Watcher Star Adventurer + Viltrox távkioldó
Expozíciós adatok:
Égbolt:
10x30s
Előtér:
1x60s
18mm
ISO 400
Használt Szoftverek:
Adobe Photoshop CC 2024 Beta

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték.

Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött.

Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez. A következő napokban derült időt prognosztizálnak ezért a megyénkből is kiválóan megfigyelhető lesz az üstökös.