Barcsa Lajos

Debrecen alpolgármestere: tízszer annyi ipari területe van a városnak, mint amennyi 10 éve volt

Helyi hírek

Debrecenben rendezték a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóját. Az október 11-ei eseményen Barcsa Lajos alpolgármester a cívisváros gazdaságáról tartott előadást.

Barcsa Lajos a város gazdaságfejlesztési folyamatairól úgy fogalmazott, hogy a fejlődésnek kéz a kézben kell járnia a fenntarthatósági törekvésekkel. Úgy látja, ebben az idetelepülő cégek is partnerek, példaképp hozta a BMW-t, mely óriási napelemparkot is épít a gyára mellé.

Beszélt a Debreceni Egyetem szakembereivel kidolgozott Környezeti Ellenőrző Rendszerről is, amely “16 komplex mérőállomással egy egységes, területileg az egész városra kiterjedő, összefüggő rendszert alkot, amely a nap 24 órájában, az év minden napján adatokat szolgáltat a környezetünkről”.

Elmondta, hogy míg tíz évvel ezelőtt 160 hektárnyi ipari terület állt rendelkezésre, mostanra tízszer annyi, 1670 hektár, s ezek a területek be is népesültek. Hozzátette, az elmúlt tíz évben több mint 12 milliárd eurónyi működőtőke érkezett Debrecenbe, amely közel 20 ezer új bejelentett munkahellyel párosul,

Barcsa Lajos beszélt a 2025-ben induló Főnix Lakásprogramról is, mellyel a Debrecenben munkahellyel rendelkező, 35 éven aluli fiatalok lakhatását segítik majd. Mint elmondta, az önkormányzat a piaci bérleti díj egyharmadát támogatásként nyújtaná a programban részt vevő fiatalok számára, egyharmad részét a munkáltatók, egyharmad részét a fiatal munkavállalók fizetnék.

Az alpolgármester közölte, hogy az elmúlt tíz évben három és félszeresére nőtt a város iparűzési adóból származó bevétele, úgy, hogy a BMW és a CATL még el sem kezdte a működését. Barcsa Lajos a fiatal közgazdászoknak is elmondta, Debrecen vezetése nem támogatja az iparűzési adó rendszerének kormány által tervezett átalakítását, aminek Papp László polgármester már többször is hangot adott.

Barcsa Lajos szerint ezek a megnövekedett bevételek lehetőséget teremtenek egyre több jóléti intézkedésre, példaképp említette, hogy a Debrecenben tanuló, 14 év alatti gyerekeknek ingyenessé tették a közösségi közlekedést a városban, illetve elindították a debreceni panelprogramot.