Fontos ügy mellett állt ki több mint 40 motoros Debrecenben

Helyi hírek

Több mint 40 motoros és a kezdeményezést támogató érdeklődők gyűltek össze 2024. szeptember 28-án – szombaton – délelőtt a Nagytemplom előtt, ahol a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata szervezett Összefogás az emlőrák ellen elnevezéssel figyelemfelhívó motoros felvonulást.

A Hangfogó együttes zenével, Beszterczey András, a nagytemplomi gyülekezet lelkipásztora pedig Furka Andrea, a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata elnöke nevében köszöntötte a résztvevőket. A lelkész megköszönte a motorosoknak, hogy a saját eszközeikkel is felhívják a figyelmet erre a nagyon fontos ügyre, s mint férj és apa arra kérte a hölgyeket, rendszeresen járjanak el szűrésre. Széles Diána, Debrecen gondoskodáspolitikáért is felelős alpolgármestere nagyon fontosnak tartotta elmondani azt, hogy a mostani találkozás bár rendkívül színes, mégsem a felhőtlen jó hangulatról szól, hanem figyelemfelhívás. A közelgő október a mellrák elleni küzdelem hónapja, s ilyenkor Debrecenben megpróbálunk minél erőteljesebb hangot adni annak, hogy a nők figyeljenek magukra.

A nők számára talán ez a legnehezebb dolog, hiszen kikre figyelünk mindig: a családunkra, a gyerekeinkre, a szomszédra – a közösségünkben mindenki másra, magunkra szinte soha. S ebből következik az, hogy ha nem figyelünk magunkra, nem járunk szűrésekre, nem figyelünk a testünkre, akkor állhatnak elő az egészségügyi problémák

– mondta Széles Diána. A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata a motorosokkal és az önkormányzattal összefogva ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a hölgyek figyelmét, hogy foglalkozzanak magukkal, ne csak az arra szóló meghívó hatására, hanem önszántukból is járjanak a szűrésekre. Ez kiemelkedően fontos üzenet. Az alpolgármester hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy Debrecenben vannak olyan közösségek, amelyeknek tagjai önként megjelentek ma és segíteni szeretnének másoknak.

Széles Diána azt is elmondta, hogy nem csak a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezetével és Segítő Szolgálatával, hanem más, hasonló tevékenységet végző civil szervezetekkel – például a Holnapom Egyesülettel – is rendszeres kapcsolatban van, akik szintén azért küzdenek, hogy a mellrák minél kevesebb nőt érintsen. Az együttműködés, a civilek együttműködése, a figyelemfelhívás nagyon sokat segíthet abban, hogy minél többen foglalkozzanak magukkal, minél többen menjenek el szűrésre, s minél kevesebben betegedjenek meg. Közös eredmény, hogy Debrecenben az országos átlagnál 10-15 százalékkal jobb a mellrákszűrési arány. A közösségnek, a civileknek az a dolga, hogy azokat, akik nem vettek részt szűrésen meggyőzze arról, hogy menjenek el. Ez az összefogás az, ami akár sok nőnek esélyt adhat a betegség túlélésére is. Mindenkit köszönet illet, aki ebben a civil összefogásban részt vesz. – Ez is jelzi Debrecen erejét. Azt, hogy ezt a várost olyan emberek, olyan civil szervezetek alkotják, akik szeretnének tenni másokért – hangsúlyozta Széles Diána.

A köszöntőket követően elindult a motoros felvonulás, melynek célállomása a klinika volt.

Fotó: debrecen.hu