Debreceni Törvényszék

Dühöngő őrültet kellett ártalmatlanítani a debreceni bíróságon

Helyi hírek

Őrjöngeni kezdett egy férfi a debreceni tárgyalóteremben, akit sértett tanúként idéztek, mert azt hitte, hogy a vádlottak a fiát is bele akarják keverni a bűncselekménybe. A férfit végül az őröknek kellett lefogni. Mindezért három év próbaidőt kapott – közölte az ügyészség.

Az ítélet szerint a Debreceni Törvényszék mint elsőfokú bíróság előtt életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt két vádlott ellen folyamatban lévő büntetőeljárásban a bíróság 2024. június 5-én a törvényszék tárgyalást tartott, amelyre a vádlottat, mint sértett tanút idézte.

Mivel a férfi más ügyből kifolyólag letartóztatás hatálya alatt áll, ezért a tárgyalásra a fogva tartás helyéül szolgáló Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés- végrehajtási Intézetből lett előállítva őrök kíséretében. A tárgyaláson a bíróság által bemutatott fényképeket a vádlott tévesen úgy értelmezte, hogy az ügyben a fia is érintetté vált, ezért felindult állapotba került, majd bilincsben a padról felpattant és a teremben jelenlévő vádlottak irányába támadólag megindult, közben azt kiabálta, hogy „a családomért, most megöllek, megöllek, te kutya, két hét múlva kint vagyok”. Az előállításában közreműködő börtönőrök, illetve egy segítségükre siető harmadik őr testi kényszerrel megfékezték a vádlottat, közben azonban a paddal együtt eldőltek.

Ezután az őrök a férfit erőszakkal visszaültették a helyére, azonban ő továbbra is indulatosan viselkedett, ezért kivezették a teremből. A rendbontás súlyosságára figyelemmel a bíró szünetet rendelt el. A vádlott ezen cselekményével a tárgyalóteremben olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított, amellyel a bírósági eljárást megzavarta, annak menetét akadályozta.

A bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a vádlott erőszakos magatartása nem a bíróság, hanem a tárgyalóteremben jelenlévő két vádlott ellen irányult, de ettől még a tárgyalás keretein belül. A bíróság méltányolta azt a körülményt, hogy a vádlott az őt ért bűncselekmény miatt lett tanúként beidézve és elővezetve a törvényszékre, a vádlottak részéről pedig korábban olyan erőszakos bántalmazáson esett át, amely maradandó fogyatékossággal gyógyult. A férfi akkor lett agresszív, amikor tudomást szerzett arról, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárásba még a fiát is bele akarta keverni a két vádlott. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi beismerő vallomást tett, megbánta tettét és egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

A vádlottat a Debreceni Törvényszék jogerősen 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.