Ez lett az év cívis háza

Helyi hírek

Az Örökségünk Debrecen III. helytörténeti konferencián, a Déri Múzeumban adták át az Év Cívis Háza elismerést 2024. szeptember 20-án.

A közgyűlés 2023 májusában hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Év Cívis Háza elismerést, amelynek célja, hogy díjazzák a cívis építészeti örökség megőrzésében élen járókat.Puskás Istvánalpolgármester a díjátadót megelőzően arról beszélt, hogy közös szívügyünk a velünk élő örökségünk megőrzése és a konferencia is ebből az indíttatásból indult útjára.

Mint mondta, a város egy intenzív változás korszakában van, a világ pedig ugyanilyen, vagy még gyorsabb léptékkel változik, ezért az egész közösség számára felértékelődik a lokalitás kérdése. Annak a szűkebb környezetnek, lakóhelynek, otthonnak a kérdése, amelyben biztos fókuszt kell találnunk a sok változás közepette. Hozzátette, különösen fontos a múlthoz fűződő kapcsolatunk, a gyökereink, az emlékeink, vagy a közösségi emlékezet kérdése.

A városvezető megjegyezte, hogy a harmadik alkalommal megrendezett konferencia, valamint a második alkalommal odaítélt az Év Cívis Háza elismerés átadásának időpontja a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz igazodik. Puskás István emlékeztetett, hogy az Új Városháza Galériában csütörtökön nyílt meg a Mikolás 100 címet viselő emlékkiállítás. Mint mondta, a 2014-ben elhunyt Mikolás Tibor építész nevéhez a városképet meghatározó épületek kötődnek. Ehhez kapcsolódva hozzátette, hogy a kulturális örökségük védelmének az elmúlt néhány évtizednek, a közelmúlt várostörténetének is része kell lennie.

A pályázó ingatlanok közül a Széchenyi utca 13. szám alatti ingatlan érdemelte ki 2024-ben az Év Cívis Háza elismerést – ismertette a pályázat eredményét Gábor István főépítész. A pályázatot az ingatlan tulajdonosa, a Hajdusági Gabonaipari Zrt. nyújtotta be.

Az elismerést Puskás István alpolgármester és Gábor István főépítész adták át a díjazott ingatlan képviselőjének.

„Az épület maximálisan törekszik Debrecen építészeti hagyományinak a megtartására, az épület tömegarányaiban, nyílásrendjében lényegében változatlan formában kerül megőrzésre. Az épület felújításában tükröződik annak építészeti hagyományainak, részletképzéseinek megőrzésére való törekvés, részleteiben kézzel fogható kapcsolatot teremt a mával és egyfajta időkapszulaként jelzi az építés idejének megfelelő állapotát. Az épület belső kialakítása, berendezése funkcionális használati jellege, korabelisége példaértékűen illeszkedik az épület karakterébe. Tekintettel arra, hogy a felújítással a jelentős használati érték felé való törekvés volt célként megnevezve, az épület mindenképp a mai használati igényeket tükrözi. Az épület a felújítás során meglévő telekhasználati minőségét, beépítettségi intenzitását megtartva került megújításra.

Az épület eredeti építési idejének, karakterének, tömegarányainak megtartásával példamutatóan biztosítja az utcaképbe való illeszkedést, telekhasználati minőségével pedig a beépítés mélységhez való illeszkedést. Az épület több mint 100 éve a történelmi városkép eleme, így annak illeszkedése sem kérdéses.”

Fotó: debrecen.hu