Tasó László,

Futópályát építtetett Tasó Béla Tasó László erdejében, de vissza kellett fizetnük a 45 millió forintos “állami” támogatást

Helyi hírek

Futópályát építtetett Nyíradony polgármestere, Tasó Béla, és a rekortáncsík túlnyomó része a nagybátyja, Tasó László fideszes országgyűlési képviselő erdejébe került – tudta meg a 24.hu. A beruházásról rokona, Tasó Béla, a júiusban leváltott polgármester egyedül döntött a járvány idején.

A projektre a Miniszterelnöki Kabinetiroda adott támogatást, de Tasóék kicsúsztak a határidőből, ezért vissza kellett fizetniük a 45 millió forintot. A kivitelezők – két debreceni cég – 2023 januárjában befejezték a munkát, a pénzt azonban hiába várták, az önkormányzat a támogatási összeg visszautalása miatt nem tudott fizetni, és a tartozásból bírósági eljárás lett.

Tasó Béla polgármester végül megpróbálta módosítani a költségvetést, nehogy gondnokot rendeljenek ki az amúgy is több száz milliós hiányt felhalmozó önkormányzathoz. A képviselő-testület csak 2023 tavaszán értesült hivatalosan az ügyről.

A tartozásokat ugyan közben sikerült rendezni, idén júniusban kiderült egy képviselő-testületi ülésen, hogy a pálya egyelőre nincs is az önkormányzat tulajdonában. Tasó Béla távozó polgármester ugyanis előterjesztést adott be arra, hogy városi tulajdonba vegyék a pályát, ehhez viszont önkormányzati tulajdonba kell venni azokat a területeket, ahol a nyomvonal fut. Cserébe hasonló méretű területeket kapnának az önkormányzattól a tulajdonosok – például a polgármester rokona, Tasó László képviselő, a céges érdekeltsége és az általa alapított egyesület is.

Tasó Béla a 24.hu-nak azt mondta, egy önkormányzatnak joga van futópályát építeni, a telekcsere is jogos igénye a tulajdonosoknak, egyébként pedig “az eljárásban nincs semmi különös, így az is nehezen érthető, hogy ez miért érdekli a sajtót”.

Tasó László közleményben reagált

A futópálya építéssel megjelentetett szokásos félinformációkra és csúsztatásokra épített írásokra reagálva az alábbiakban pontos és hiteles információkkal tájékoztatom az érdeklődőket:

A Nyíradonyban megépített Tudományos és Technológiai Park gázellátásához szükséges nyomvonal melletti területen, a helyi közösség javára 2020-ban a fejlesztési célra átengedett magántulajdonú területek felhasználásával épült meg a város másfél éve átadott futópályája.

A közösség javára átengedett magánterületek átminősítése, a művelési ágváltozások a rendezési terv módosítása hosszabb idő óta folyamatban van. A szükséges eljárások végén az önkormányzat számára rendkívül kedvező területcserével kerülhet végleges rendezésre a nagyméretű, igen jelentős értékű birtoktestet átszelő terület a közösségi célú parkerdőből is.

Kétségtelenül jól használható lenne a Dinnyési Kirándulóhelyen is, a többszáz látogató havonta minden bizonnyal örülne a lehetőségnek, de ott is van futásra és sportolásra kialakított hely igaz, mintegy 9 kilométerre a szóba hozott önkormányzati futópályától.

Hosszabb tájékoztatás és a több elemből álló “Élhető települési környezet kialakítása Nyíradonyban” programhoz kapcsolódó fejlesztésről a tasolaszlo.hu honlapomon kerül közzétételre

írta Facebook-oldalán a nyíradonyi lakosságot a választás után megfenyegető fideszes képviselő.

Kapcsolódó:

Tasó László nagyon pipa a nyíradonyi bukta után: “Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!”