Tamarinok érkeztek a debreceni állatkertbe

Tamarinok érkeztek a debreceni állatkertbe

Helyi hírek

Két fiatal nőstény aranykezű tamarin érkezett a debreceni állatkertbe a franciaországi La Vallée des Singes-ból – tájékoztatott az intézmény igazgatója.

Nagy Gergely Sándor közleményében azt írta, a jövevények már birtokba vették a park hímjével közös bemutatójukat a trópusi házban, ahol a látogatók is megtekinthetik őket. A remények szerint a faj a közeljövőben ismét sikeresen szaporodhat majd a Nagyerdő fái alatt – tette hozzá.

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak, 4-15 fős csoportokban élnek, amelyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás.

Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről nemcsak magyar elnevezésüket, hanem tudományos nevüket is kapták; ez utóbbi az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott.

Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján – ismertette a szakember.