Nyílt levelet küldtek a debreceniek Papp Lászlónak az iskolakezdés miatt

Helyi hírek

Több debreceni lakos fogott össze és írt nyílt levelet Debrecen polgármesterének, melyben az iskolakezdés nehézségeire hívják fel a városvezető figyelmét. 

A levelet, melyben azt róják fel Papp Lászlónak, hogy amíg az önkormányzat egy elit iskolát támogat, a kispénzűeknek nem segít a beiskolázásban változtatás nélkül közöljük.

Nyílt levél Dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármesterének.

Tisztelt Polgármester úr!

Ön is tudja, hogy egy hét múlva megkezdődik a új tanév, Debrecenben is gyermekek tízezrei ülnek az iskola padjaiba. Édesapaként tudja, bizony nem két fillér manapság az iskolakezdés. Még az Önhöz hasonlóan magas fizetésűek is megérzik, hát még a társadalom peremén élő debreceni családok.

Tudja polgármester úr, mi eddig vártunk. Mire? Arra, hogy az Ön által vezetett család-, és gyermek barátnak mondott önkormányzat
“belelendül”, és a mi pénzünkből iskolakezdési támogatást ad a szegény családoknak. Úgy látszik, nagyon naivak  voltunk, semmi jele annak, hogy bármi érdemlegeset tenne a város vezetése. Tisztelettel megkövetjük, ha netán valami jóról lemaradtunk volna.

Hallottuk, hogy az önkormányzat  igen tisztes összeggel “segíti” a Debreceni Nemzetközi Iskolát, ahol igen magas tandíj ellenében tanulhatnak az “elit” gyermekei. Azonban ezrével élnek a városunkban olyan gyermekek, akiknek a szülei bankszámláján nincsenek milliók -még bankszámlájuk sincs -, a beiskolázás anyagi csőd a számukra. De ezt biztosan Ön is tudja.

Polgármester úr! Normálisnak tartja, hogy a nincstelen családok gyermekei, csak azért, mert szegény famíliába hozta őket a gólya, ne jussanak hozzá a legmagasabb szintű oktatáshoz? Számukra legyen természetes, hogy csak kullognak a gazdag családok gyermekei után. Pedig lehet, hogy sokkal tehetségesebbek náluk.

Ön egy magát szociálisan érzékenynek, keresztény szellemiségűnek mondott város első számú vezetője. Sajnáljuk, hogy eddig semmit sem tett azért, hogy legalább a tanév kezdete ne vigye csődbe a kiskeresetűeket. Valószínűleg a Virágkarnevál körüli teendők vonhatták el a figyelmét, a számunkra legfontosabbtól, a város jövőjétől, amely a képzett emberfők sokaságától, és nem az akkugyárak idetelepülésétől függ.

A rövid bevezető után szeretnénk Önnek javaslatot tenni, arra, hogy Debrecen megyei jogú városa, ne csak szép szavakban legyen szociálisan érzékeny.

Kezdeményezzük, hogy az önkormányzat részesítse egyszeri, tanévkezdési támogatásban a debreceni családokat, az alábbiak szerint:

  • azokat  a családokat, ahol a nettó kereset nem éri el a 150 ezer forintot, gyermekenként 50 ezer forinttal támogassa az önkormányzat;
  • azokat a családokat, ahol a nettó kereset a fenti összeget meghaladja, de nem éri el a 300 ezer forintot, gyermekenként 30 ezer forinttal támogassa az önkormányzat.

Meggyőződésünk, hogy az Ön szerint is dinamikusan fejlődő Debrecen költségvetéséből kigazdálkodható a szükséges összeg. A szegények támogatása egy olyan gazdag városban mint Debrecen, nem okozhat problémát. A közpénzek igazságosabb elosztása mindannyiunk közös érdeke.

A fentieken túl tisztelettel kérjük Önt, hozza nyilvánosságra, hogy a város és cégei – az indulása óta – évente mennyivel támogatta, támogatja az anyagiakban dúskáló nemzetközi iskolát. Legyen kedves az összeg mellé, azt is odatenni, hány tanulója van az iskolának. Gondoljuk, sokan kíváncsiak arra is, hány gyermek tanul városi ösztöndíjjal, illetve miképpen kerültek kiválasztásra.

Tisztelt Polgármester úr!

Igazán bízunk abban, hogy szerény, közérdekű javaslatunk értő fülekre, és érző, emberséges szívekre talál. Hisszük, hogy nem csak”  kanásznak termett”-ek Csokonai városában a szegény családok gyermekei.

Megjegyzés: a nyílt levelet megküldjük a város valamennyi önkormányzati képviselőjének, és a debreceni országgyűlési képviselőknek.

Debrecen, 2024. augusztus 26.

Tisztelettel,
Dr. Budácsik Lajos, Somogyi László, Szabó Zoltán, Szabó Zoltánné debreceni lakosok