Debreceni fidesz

Két év alatt 22 ezer szavazót veszített a Fidesz Debrecenben, Hajdúszoboszlón is egyre többen utálják Orbánékat

Helyi hírek

Friss közvélemény-kutatással jelentkezett a Political Capital, ahol azt vizsgálták, hogyan változott a Fidesz-KDNP-re leadott voksok száma és aránya a 2019-es önkormányzati, a 2022-es országyűlési és a 2024-es EP- és önkormányzati választások tekintetében.

A felmérés szerint mind a 25 megyei jogú városban a 30-40% közötti sávban van a Fidesz visszaesése, miközben a részvétel országosan csak 16,25 százalékkal volt alacsonyabb. 17 megyei jogú városban ez legalább 5000 szavazat veszteséget jelent. Az egyik legmeglepőbb adat, hogy Debrecen ennek a listának toronymagasan az élén végzett, több mint 22 ezres szavazatveszteséggel.

A Political Capital megjegyzi, nem csak a nagyobb városokban vannak a kormánypártnak érzékeny veszteségei. A két évvel korábbi országgyűlési választáshoz képest összesen 113 településen esett vissza a Fidesz támogatottsága legalább 40%-kal, 35 közülük város vagy nagyközség. Szigetszentmiklós, Jászberény, Hajdúszoboszló és Orosháza mind a szavazatszám, mind a szavazatarány tekintetében a legnagyobb visszaesést produkáló városok között vannak; mind a négy helyen voltak különböző tiltakozások az elmúlt időszakban.

Jöjjenek hát a számok

Azok a települések, ahol a Fidesz listája a 2022-es országgyűlési választáson szerzett szavazatainak legalább felét elveszítette a 2024-es EP-választáson

 

Azok a települések, ahol a Fidesz listája a 2022-es országgyűlési választáshoz képest legalább 5000-rel kevesebb szavazatot szerzett a 2024-es EP-választáson:

Szembeötlő, hogy Debrecen még ebből a mezőnyből is mennyire kiugrik. Két év alatt több mint 22 ezer szavazót vesztett itt a Fidesz, miközben a második helyezett Szegednél ez az érték kevesebb mint 14 ezer.

“Ebben bizonyára óriási szerepe van az akkumulátorgyár körüli társadalmi elégedetlenségnek, és arra is rámutat, hogy az ellenzéknek lett volna keresnivalója itt, ha megadta volna a közös jelöltnek a szükséges támogatást, és erőteljesebb kampányt folytatott volna mellette”

– jegyzi meg a Political Capital. (Pontosabban, ha lett volna közös jelölt akár Mándi, akár Gondola, esetleg egy náluk integratívabb jelölt személyében – a szerk.)

Hasonló a helyzet Miskolcon, Nyíregyházán és Kecskeméten is. A Fidesz győri népszerűség-zuhanását az ellenzéknek sikerült polgármesteri pozícióra váltania, de ott is inkább azért, mert három nagyjából egyenrangú jelölt versengett.

Ami a nem megyei jogú városok szavazatszám szerinti visszaesésének sorrendjét illeti, Dunakeszi az éllovas, ahol a kormánypárt 4259 szavazót veszített két év alatt, ezt követi fokozatosan csökkenő értékekkel Cegléd, Szigetszentmiklós, Vác, Pápa, Kiskunfélegyháza, Hajdúböszörmény, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Gödöllő, Szentendre, Kiskunhalas, Hajdúszoboszló, Orosháza, Szentes – utóbbinál 3019 a visszaesés mértéke, az utolsó, ahol 3 ezernél magasabb.

“Ez egy olyan szép, élhető kis város lehetne” – Interjú Göröghné Bocskai Évával, Hajdúböszörmény független polgármesterjelöltjével

Ahol új szavazatokat szerzett a Fidesz

Akad azért ellenpélda is, a Fidesz által 2024-ben visszavett Balmazújvároson közel 50 százalékkal emelkedett a Fideszre leadott voksok száma, Hajdúhadházon 61 százalékkal, de furcsa módon a Bódi Judit által újra nemfideszessé vált Hajdúnánáson is 47 százalékkal több iksz került a Fidesz neve mellé 2019-hez képest.

Azok a települések, ahol a Fidesz listája a 2019-eshez képest legalább 800-zal több szavazatot szerzett a 2024-es EP-választáson:

Bagamér révén egy hajdú-bihari település szerepel azok között is, ahol a Fidesz listája a 2019-ben szerzett szavazatainak számát legalább meg tudta duplázni a 2024-es EP-választáson: