Papp László a CATL arnstadti gyárában

Elfogadta a kormányhivatal a debreceni CATL módosítási kérelmét, az önkormányzat szerint megnyugodhat a lakosság

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal  szerdán elfogadta a CATL által 2024. június 18-án benyújtott egységes környezethasználati engedély módosítási kérelmét.

Debrecen önkormányzata közleményében részletezte: a CATL az NMP nevű oldószer kibocsátását minimális szintre csökkenti. A 3 pontforrás közül az elsőn a jogszabály által engedélyezhető 150 mg/m3 helyett 2 mg/m3-re, a másodikon engedélyezhető 35 mgC/Nm3-ről 1,21 mgC/Nm3-re csökkentette a gyár a maximális kibocsátást, míg a harmadik pontforráson változatlanul 1 mg/m3 maradt az engedélyezett kibocsátás.

Az Önkormányzat az elmúlt egy évben folyamatos egyeztetéseket folytatott a CATL képviselőivel, annak érdekében, hogy mindazokban a kérdésekben, amelyek Debrecen közösségét kiemelten foglalkoztatták pozitív irányú változásokat érjen el

– írták.

“Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata üdvözli a kormányhivatal döntését, valamint a CATL vállalását. Igazolva látjuk a cég törekvését, hogy biztonságos és az európai uniós normákhoz képest is környezetkímélőbb technológiákat alkalmazzanak a gyártási tevékenységük során.”

Az önkormányzat számára minden hasonló ügyben az objektív tájékoztatás a fő szempont. Nem a beruházók elüldözése jelenti a sikert, hanem a hosszútávú környezettudatos munkahelyteremtés. Fontosnak tartjuk, hogy meghallgassuk és megértsük a debreceniek aggodalmait és azokra hosszútávon is megnyugtató megoldást találjunk a befektetőkkel együttműködve. Ennek jó példája a kormányhivatal mai döntése. Kizárólag így lesz Debrecen a biztonságos zöld energia tárolás egyik legfontosabb európai központja

– fogalmaz közleményében a debreceni önkormányzat.

A vízfelhasználásról nem írnak.