Színpompás új gyíkfaj érkezett a debreceni állatkertbe

Helyi hírek

A gyíkok világnapján újabb, korábban sosem tartott faj érkezéséről adhat hírt a Zoo Debrecen, ahova két nőstény tűzszkink érkezett augusztus 9-én a Nyíregyházi Állatparkból.

Dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a jövevények már birtokba vették terráriumukat a Zookuckóban, ahol a nyári szünetben hétköznap a zootábor programját gazdagítják, hétvégente, illetve az augusztus 30-i Állatkertek Éjszakáján pedig a nagyközönség előtt mutatkoznak be gondozói ismeretterjesztés keretében.

A Nyugat- és Közép-Afrika trópusi erdőiben őshonos tűzszkink (Mochlus fernandi) viszonylag nagytermetű, akár 38 cm hosszúra is megnövő szkinkfaj, amely élénk színezetéről kapta köznapi elnevezését. Főként rovarokból álló tápláléka után nappal kutat, az éjszakát pedig a földbe ásott üregében tölti. A párzási időszak kivételével magányosan él, a nőstények 5-9 tojást raknak, amelyek 40-50 nap után kelnek ki. Bár jól alkalmazkodik a környezeti változásokhoz, élőhelyének átalakulása és a hobbiállat-üzletágat szolgáló befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben és Nyíregyházán találkozhatunk vele.