Csillagok alatt 2024 – ingyenes csillagászati programok Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón

Helyi hírek

Idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja. Ebből az alkalomból Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón is ingyenes csillagászati bemutatókat tartanak, melyre sok szeretettel várnak mindenkit, aki szereti kémlelni a csillagos eget.

Hajdúböszörményben 2024. augusztus 11-én, vasárnap 10 órától közösség Nap-észlelésre várják az érdeklődőket a szervezet munkatársai. A bemutató apropóját az adja, hogy 25 évvel ezelőtt, 1999. augusztus 11-én volt az utolsó, hazánkból is megfigyelhető teljes napfogyatkozás.

2024. augusztus 12-én, hétfőn lesz a Perseida meteorraj maximuma, aznap éjjel óránként akár 75 Perseida is megfigyelhető lesz az előrejelzések szerint. Ebből az alkalomból Hajdúszoboszlón a Kovács Máté Városi Művelődési Központ melletti Halasi Fekete Péter térre várják az érdeklődőket 19:45 és 23:45 között.

Az este fő témája a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák megfigyelése lesz, de távcsövek segítségével a Holdat és a
Szaturnuszt is láthatják az érdeklődők. A programot meteorit simogató és lézeres csillagos-égbolt túra is színesíteni fogja. A rendezvény idejére a Halasi Fekete Péter teret övező közvilágítást lekapcsolják.

A rendezvény Facebook-eseményén további információkat lehet olvasni.