Esővízgyűjtő Papp László CATL

Mégsem lesz víztakarékos a debreceni CATL? Aggasztó fejleményekről számolt be a Civil Fórum

Helyi hírek

Az önkormányzati választáson a kínai akkumulátorgyár megépítésének folytatását a többség elutasította, de várható volt, hogy minden, a választásokat befolyásoló aggályos kérdést csak június 9. után hoznak nyilvánosságra – írja közleményében a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Megjegyzik, ugyanez történt a legutóbbi környezetvédelmi bírság esetében is, és sajnos most is az látszik, hogy a helyi Fidesz, a kormányhivatal és a CATL teljes összhangban folytatják a város által nem támogatott beruházás megvalósítását.

A közleményben emlékeztetnek, a polgármesteri vezetés korábban arról tájékoztatta a debrecenieket, hogy a CATL által a magyar állam tulajdonában levő, az INPARK Szigma Kft.-től bérelt telephelyen csak logisztikai tevékenységet fog folytatni a kínai cég. Ezzel szemben mára kiderült, hogy összeszerelő-üzem jön létre, amely így az eddigi 40 GW gyártókapacitást 49,2 GW/órára növeli, ezért szükséges a kormányhivatalhoz benyújtott környezethasználati engedély módosítása. A CATL által előterjesztett anyag továbbra is aggodalomra ad okot, hiszen olyan adatokat tüntetnek fel benne, amelyek a város környezeti terhelését tovább növelik. 

A CATL félrevezeti reklámjával a közvéleményt, amikor „zárt gyártási technológiáról” „4 karbonsemleges gyárról”, valamint „jószomszédi viszonyról” kommunikál. 

A fentiekkel szemben – írja a Civil Fórum – a benyújtott környezethasználati engedély iránti kérelemből megállapítható, hogy a meglévő 51 db helyhez kötött pontszerű és diffúz légszennyező források száma további 4-gyel nő, amely nem a zárt technológiát támasztja alá, hanem tovább növeli a kibocsátási pontokat.

A karbonsemleges gyár szlogenjével szemben a CO² kibocsátásról mélyen hallgat ez a dokumentum. A forgalmi adatok szintén növekedést mutatnak, a napi 350 tehergépjármű további 45 darabbal nő, ez a terhelés hiányzik az anyagból. A gyár által megjelölt párolgásvesztesség 85 %-os, vagyis a debreceni ivóvízkészlet pocsékolása történik annak érdekében, hogy egy kínai befektetőnek nyeresége legyen.

A civilek szerint a vízfogyasztással kapcsolatban sem nyilatkozott megfelelően a CATL, hiszen korábban új, víztakarékos gyártástechnológiát jelentett be, ezzel szemben a benyújtott engedélyben még utalás szintjén sincs semmilyen adat ennek megvalósításáról. Tovább bizonytalanítja a vízfelhasználást az a szintén nem helytálló kommunikációja az akkumulátorgyárnak, miszerint szürke vizet fog felhasználni, amelyről már több mint egy éve nyilatkozott, de még mindig nincs semmilyen eredménye. 

Az NMP-kibocsátással kapcsolatban, a sajtóban megjelent kedvező bejelentéssel szemben, a benyújtott dokumentumból a derül ki, hogy a három pontforrás közül csak az egyiken csökken a kibocsátás, a másik két helyen változatlan marad.

“A Civil Fórum Debrecen Egyesületet aggodalommal tölti el az a hozzáállás, mind a Fidesz, mind a kormányhivatal részéről, amely nem veszi figyelembe a választási eredményeket, annak a kínai akkumulátorgyár elutasítására vonatkozó következményeit. Aggodalmunkat tovább növeli Lázár János miniszter úr azon törekvése, amely a helyi önkormányzatok saját adóbevételeinek elvonására irányul, mivel egy ilyen döntés esetében Debrecenben valóban csak a kínai akkumulátorgyár negatív következményei maradnának. Amennyiben ez a terv megvalósul, úgy a kínai gyár lelkes támogatóinak szükséges lesz a megfelelő konzekvenciákat levonni”

– közölte a Civil Fórum.