hajdúböszörményi traktorhúzó verseny

Idén is nagy show-nak ígérkezik a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny

Helyi hírek

Fülsiketítően üvöltő motorok, torkot kaparó benzin- és metanolgőz: a show összes eleme előkerül az idei hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen, amelyet 22. alkalommal rendeznek meg (augusztus 9-11. között) Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expóval és a Kelet-Magyarországi Agrárfórummal egy időben.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón megtudtuk: az agrárfórumon előadások hangzanak el az élelmiszer-gazdaság, az égető ágazati szakemberhiány, és a pályázatok témakörében, valamint szó lesz az állattenyésztés és a növénytermesztés jövedelmezőségi arányainak a megváltoztatásáról, és az aktuális pályázati rendszerek finanszírozási lehetőségeiről is. A rendezvényre mintegy 10 ezer látogatót várnak, a Magyar Vöröskereszt pedig a véradókat várja nosztalgia véradásra.

A debreceni Tranzit-csoport (aranyfokozatú támogatóként) lehetőséget teremt a hét hajdúváros földműveseinek a tájékozódásra, a szakmai kapcsolataik elmélyítésére. A rendezvényre való ráhangolódásként augusztus 9-én este traktorkarnevált rendeznek, melynek keretében több száz traktor, kamion és felvonuló masírozik végig a hajdúböszörményi nagykörúton.

hajdúböszörményi traktorhúzó verseny

Tomboló lóerők

Még az a szerencse, hogy a “Kelet-magyarországi Agrárfórumot” péntekre tették a rutinos szervezők, a traktorhúzó “flúgos” futamokat pedig szombat-vasárnap bonyolítják, ellenkező esetben ugyanis a tanácskozásra egybegyűlt agrárszakemberek aligha hallanák egymás hangját a vasszörnyek harsány tombolásától. Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Magyarországon immár huszonnégy éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat.

A böszörményiek több Európa-kupa futamot is szerveztek már, idén a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny keretében mintegy 25 külföldi versenyző ad ízelítőt a tudásából. Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól. Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. A verseny lényege: az győz, aki a súlypadot megállás nélkül a leghosszabban tudja végighúzni a pályán.