Kósa Lajos Soros Györgyről és a magyar szuverenitásról hablatyolt Tusványoson

Helyi hírek

Kósa Lajos, debreceni nagy gondolkodó is vendége volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak Tusványoson, ahol ismertette álláspontját hallgatóságával.

A 2022-ben sokadjára újraválasztott fideszes országgyűlési képviselő és korábbi debreceni polgármester, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke a hvg.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy a szuverenitás kapcsán

számos rossz példát látunk magunk körül, országokat, amelyek elvesztették önállóságukat, például Románia is ilyen.

Beszélgetőpartnereivel – Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével, Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel és Panyi Miklós miniszterhelyettessel – egyetértettek abban, hogy jelenleg számtalan befolyásolási kísérlettel támadják Magyarországot. Ha a demokráciát normalizálni akarjuk, szükség van a szigorú szabályozásra.

Az EU nem szuverén – mondta Kósa, Panyi szerint az az egyértelmű keretrendszer, amibe 2004-ben beléptünk, kezd felbomlani. Szuverenitásunkat azonban nemcsak más államoktól és az Uniótól kell megvédenünk, Lánczi felhívta a figyelmet „a szürke zónára” is, véleménye szerint idetartoznak a civil szervezetek – amelyekre többször politikai nyomásgyakorlókként hivatkozott – és a sajtó. Ezek hálózatokba tömörülnek, és mindenhol működnek. De Kósa szerint nehéz dolgunk van, mert kicsik vagyunk, úgyhogy küzdünk, mint malac a jégen.

Az úgynevezett “háborúpárti” narratívát (vagyis nem a Fidesz kamu-békepárti böfögését) közvetítő médiumokkal kapcsolatban Kósa felvetette,

már az is elég lenne, ha bizonyos cikkek alatt szerepelne, hogy Soros György támogatta őket, hiszen ez így egyértelmű lenne.

Kósa az adathalászatot is komoly problémának látja, azt, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkoznunk kell, olyan biztosnak tartja, mint a halált.

Közben nemrég derült ki, mennyit is ér a magyar szuverenitás a kormánynak:

Egymilliárd eurós devizahitelt vett fel a magyar állam kínai bankoktól