Punk versus metál: Paddy and the Rats és az AWS is alaposan megtáncoltatta a rajongókat a Campus első napján

Punk versus metál: Paddy and the Rats és az AWS is alaposan megtáncoltatta a rajongókat a Campus első napján

Helyi hírek Party Zone

Szerdán elkezdődött a nyár egyik legnagyobb bulija Debrecenben, hiszen a 2024-es Campus négy napon keresztül fogja szórakoztatni a fesztiválozókat. A nyitónapon az időjárás egy kicsit hűvösebb volt, de az elmúlt hetek kánikuláját elnézve aligha bántuk, hogy frissebb lett a levegő a délutáni zápornak köszönhetően.

Ennek ellenére a Follow the Flow és a Tankcsapda koncertjére elég szép számmal összegyűltek a rajongók. Miután előbbi nagy részét végighallgattam, úgy döntöttem, hogy a relatív zsúfoltság helyett az előzetesen általam kinézett két fellépő egyikének, a Paddy and the Ratsnek a koncertjét kerestem fel, majd az AWS-t is meglestem.

Bevallom férfiasan, nem nagyon ismertem ezeket a zenekarokat, de sajnálatos módon van köztük hasonlóság, pedig az egyikük ír kocsmazenét játszó punk rock együttes, míg a másik modern metálzenét játszó fiatalok bandája. Ez a közös pont pedig a tragikus veszteség mindkét oldalon, amelyet a közelmúltban szenvedett el mindkét zenekar. Előbbinél a harmonikást, Babicsek Bernátot, „alias” Bernie Bellamyt vesztették el, aki solymári otthonában lett lakástűz áldozata 2021 szilveszterekor. Berniet, ahogy zenésztársai becézték a nézők leginkább televíziós sorozatokból (Szeress most! , Barátok közt) ismerhették a legjobban.

A lisszaboni Eurovíziós fesztiválra kijutó és hazánkat képviselő AWS pedig a frontemberét és alapító tagját, Siklósi Örsöt vesztette el, akinél leukémiát diagnosztizáltak és mindössze 31 évesen elhunyt három évvel ezelőtt februárban.

Az ír kocsmazenét játszó, amúgy miskolci gyökerű banda nem is okozott csalódást, hiszen kifejezetten fülbemászó muzsikát prezentáltak a nagyérdeműnek. Olyan érzése volt az embernek tisztára, mintha csak valami hangulatos romkocsmában ülne egy korsó sörrel a kezében. Így aztán szinte teljesen meg is telt az aréna fedett része, miután az időjárás ekkortájt még hűvösebb volt és csepergett az eső is elvétve. Végül aztán a koncert közepén bemutatott össznépi kalóztánc szerencsére nem bizonyult esőtáncnak, hanem sokkal inkább elűzte a fellegeket az égről, így végül elégedetten távozhattunk erről a koncertről.

Árak a Campuson: ennyiért ehetünk-ihatunk idén

A nap zárásaként pedig az eredetileg Ants With Slippers azaz papucsos hangyák fantázianévből eredeztethető AWS ellenben a metálzenén túl már adott a látványra, amit lézershow és pirotechnikai látványelemek (lángcsóvák) bevonásával ért el. Paddyékhez hasonlóan ők is megmozgatták alaposan a népet, amit például az „Ajtók záródnak” című szerzeményük alkalmával lehetett a leginkább látni a helyszínen. De legjobban a legismertebb és mindenki által várt zenéjük a „Viszlát nyár” alkalmával szabadult el a pokol illetve tetőfokára hágott az őrület.

Záróakkordként mindent kiadtak magukból a zenészek és a hallgatóság is. Mondhatni, ami a csövön kifért. Tehát ilyen sajnálatos előzményekkel a háta mögött állt ki a színpadra a Welding Rock Arénába a két banda és azt kell, hogy mondjam, hogy az elégedett közönségen túl hallva a zenéket az égi színpadon játszó Bernie és Örs is méltán lehetett büszke az övéikre.

– Faragó László –