Rita Ora - SZIN

Dívák uralják a szombatot a Campuson

Helyi hírek Party Zone

Szombat este nyolc után a díváké lesz a Campus fesztivál Metal-Sheet Nagyszínpada. Először hazánk egyik legnépszerűbb női előadója Rúzsa Magdolna lép fel, majd a világ egyik legnépszerűbb nő előadója Rita Ora szántja fel a színpadot.

Mindkét énekesnő számtalan slágert tudhat magáénak, biztos, hogy mindenki tud mondani egy- egy dalt tőlük, amit szívesen hallgat, de érdekes módon több más közös vonásuk is van. Mindketten az egykori Jugoszlávia területén születtek. Magdi a Vajdaságban nőtt fel, míg Rita a mai Koszovó területén élt egyéves koráig. Az ő családja ezután döntött úgy, hogy átköltöznek az Egyesült Királyságba. Ezzel kétségkívül behozhatatlan előnyre tett szert Magdival szemben, már ha a világzenei színpadot nézzük.

Az Euroviziós dalfesztivál szintén egy közös pont az életükben. Rúzsa Magdi 2007-ben képviselte ott hazánkat a Unsubstantial Blues Live 2007 Eurovision Song Contest című dalával, amivel a kilencedik helyig jutott, míg Rita két évvel később, 2009-ben vett részt a BBC eurovíziós meghallgatásán, de végül visszalépett a szerepléstől. Bár ő nem érezte magát késznek erre a megmérettetésre, Jay-Z, amerikai rapper máshogy látta a dolgot, miután az énekesnő szerepelt a 2009-es “Young forever” és az “Over” című dalokban, és leszerződtette őt a Roc Nation-hoz. Ez az együttműködés végül nem érett be, sőt az ígéretesnek induló kapcsolat csúfos véget ért, 2015-ben Rita Ora pert indított a kiadó ellen, amire ők egy viszontperrel reagáltak.

Magdi szintén szerencsésnek mondhatja magát. Őt is a szárnyai alá vette egy neves támogató, Presser Gábor személyében, akivel a 2006-os Megasztár során ismerkedett meg. A fiatal csillag még ebben az évben ki is jött az első stúdiólemezével, Ördögi angyal címmel. A tartalom épp olyan ambivalens volt, mint a cím. A kezdetekkor Magdi még eléggé út-és stíluskereső volt zenei és egyéb értelemben is. Szerencsére azóta már megtalálta a saját vonalát, és tehetségének, valamint az erős hátszélnek is köszönhetően megkerülhetetlen fellépője lett a hazai fesztiváloknak. A magánélete is kiteljesedett, amikor 2022-ben hármas ikreknek adott életet, akiket nem túl szimpatikus módon mindenféle reklámokhoz is felhasznál.

De mi történt eközben Rita Orával?

Rita karrierje 2012-ben indult be igazán, amikor DJ Fresh meghívására szerepelt a “Hot Right Now” című dalban, amely a megjelenést követően első helyen mutatkozott be a UK Singles Charton. A még ebben az évben kiadott Ora című debütáló korong is a topon nyitott a brit albumokat rangsoroló listán. Innentől kezdve nem volt megállás. Az énekesnőt jelölték a legjobb új előadó, a Push előadó és a legjobb brit/ír előadó kategóriákban is a 2012-es MTV Europe Music Awards-on.

Sorra jöttek a top tízes slágerei, és úgy tűnik, ekkorra már ő is érettnek érezte magát a feladathoz, hogy 2013- ban Nagy-Britannia-szerte turnéra induljon (Radioactive Tour). A szakma is elismerte a tehetségét, három díjra is jelölést kapott az azévi Brit Awards-on. Az ausztrál rapperrel, Iggy Azaleaval közös Black Widow az amerikai Billboard 100-as lista harmadik helyéig jutott, és ma is az énekesnő tíz legsikeresebb dalának egyike. A videóklip rendezője valószínűleg nagy Kill Bill-rajongó, vagy csak nekem tűnik úgy?

2014-ben ismét egy újabb területen mutatkozott be. A “Grateful” című dala ugyanis a Fina Prince nevéhez köthető “Bythewood Beyond the Lights” című film betétdala lett.

A 2017-es “Your song” és az “Anywhere” című kislemezek után, a rákövetkező évben ismét egy filmzenével jött ki Ms. Ora. A Liam Payne-nel előadott For you a Fifty Shades Freed zenei világát is gazdagította.

Már-már unalmas, de a filmzenét egy újabb top tízes dal követte, Rita repertoárjában szám szerint a tizenharmadik, megdöntve ezzel egy 30 éves rekordot a brit női előadók listavezető dalainak számát tekintve. A szimpatikus című “Let You Love Me” az énekesnő második albumának negyedik kislemezeként került a piacra.

Neked milyen Pokémonod volt?

Akik a kilencvenes években voltak gyerekek, tutira egyből rávágják a választ. Rita Pikachut választotta, legalábbis a Pokémon: Detective Pikachu című filmzene erejéig biztosan. A 2019- es “Carry on”  című szerzeményt a norvég producerrel Kygoval együtt követték
el. Ugyanebben az évben robbantott még egyet a Tiësto-val és Jonas Blue-val közös “Ritual”-ban.

Az énekesnő harmadik albuma “You and I” címmel 2023. júliusában jelent meg, és egyből a hatodik helyen debütált az Egyesült Királyságban. A megjelenést megelőzően több kislemezt is a piacra dobott a korongról, először a “You Only Love Me”, majd a Fatboy slimmel közös “Praising you” mutatkozott be.

Sokoldalú tehetség

Az énekesnő nem csak a hangját kölcsönzi egy-egy filmhez a betétdalokon keresztül, de szerepel is bennünk. Eddig összesen 11 alkalommal formált meg egy-egy karaktert. A teljesség igénye nélkül játszott például a Fifty Shades trilógiában, a már említett Pokémon: Detective Pikachu című filmben, a Twist, vagy a Descendants: The Rise of Red című mozikban.

A filmezés mellett televíziós műsorvezetőként is kipróbálta már magát több ízben, de benne volt az Álarcos énekes angliai verziójában, és mentorkodott a The Voice Australiában is. Érdekesség még, hogy a Harry Potter és az azkabani fogoly (2004) című filmben is feltűnik a háttérben, Trelawney professzor jóstanfolyamán. Saját bevallása szerint fiatalabb korában Gwen Stefani volt rá nagy hatással (kire nem? ), a No Doubt “Don’t speak” (1996) című dala pedig az egyik kedvence (kinek nem?).

Rita Ora a 2024-es Campus Fesztivál szombati napján, este tíz órától lép majd színpadra. Kíváncsian várjuk!

– Bíró Gabriella –