Bodnár István és Bodnár Ella debreceni kilakoltatottak

A debreceni polgármesteri hivatal álláspontja a kilakoltatott Derék utcai család ügyében

Helyi hírek

Csütörtökön látogattuk meg a Derék utcai lakásukból kilakoltatott Bodnár Istvánt és feleségét, Ellát. A súlyosan rokkant, kerekesszékkel közlekedő férfi és neje napok óta a szabad ég alatt húzza meg magát.

Portálunknak Bodnár Istvánék azt mondták, lakbértartozásuk nincs, ennek ellenére – talán a nagyobbik fiuk kifogásolható viselkedése miatt – nem hosszabbította meg bérleti szerződésüket a Cívis Ház Zrt.

További részletek itt:

“Vagy tíz rendőr jött fel a lakásunkra, hogy szedjük a sátorfánkat” – Kerekesszékes ember alszik a szabad ég alatt Debrecenben

Kíváncsiak voltunk a másik fél álláspontjára is, mutatjuk változtatás nélkül a debreceni polgármesteri hivatal válaszát:

A család története sem Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, sem a Debreceni Karitatív Testület számára nem ismeretlen, s egyáltalán nem helytálló az az állítás, hogy Varga András önkormányzati képviselő nem kereste a családot, s nem ajánlott nekik segítséget.

Varga András önkormányzati képviselő 10 éve – 2014 óta – ismeri a családot, akikkel azóta rendszeres kapcsolatban áll, ismeri gondjaikat. Tíz év alatt számtalanszor és mindenben támogatta, segítette őket, akár a Debreceni Karitatív Testületen keresztül, akár önállóan is, például tartós élelmiszerekkel – a koronavírus-járvány ideje alatt fokozott mértékben is, amikor az egyre nehezebb helyzetbe kerülő család a segítségét kérte. A meg nem hosszabbított bérleti szerződés kapcsán is többször egyeztetett a családdal, lehetőségeit és hatáskörét szem előtt tartva mindent megtett a család érdekében. A mai napon az egyik ott lakó kereste meg Varga Andrást, hogy a probléma nem oldódott meg, ezért azonnal felkereste a családot, élelmiszert és vizet vitt számukra, ismertette velük, hogy aktuálisan milyen együttműködést kellene tanúsítaniuk a problémájuk megoldása érdekében.

Debrecen Megyei Jogú Város, ahogy minden arra jogosult állampolgár, úgy a jelen ügyben érintett család számára is minden jogi, anyagi és erkölcsi támogatást megadott az elmúlt években.

A bérlővel együttlakó nagykorú gyermek konfliktusos magatartására vonatkozóan többszöri panaszbejelentés érkezett, a lakók között már aláírásgyűjtés is indult a család viselkedése ellen.  Ezen kívül nem tartották rendben a bérlakást, ami már közegészségügyi problémákat is felvetett.

A család 2005 óta tartó határozott idejű bérleti szerződése 2023 augusztusában lejárt. A család azóta tudja, hogy a bérlemény karbantartási kötelezettségének hiánya, lakbértartozás, valamint a lakóközösséggel össze nem egyeztethető magatartása miatt a szerződés nem kerül meghosszabbításra.

A Cívis Ház Zrt. a Család- és Gyermekjóléti Központnak is jelezte a problémát tekintettel arra, hogy a családban kiskorú gyermek is van. A Család- és Gyermekjóléti Központ tájékoztatása szerint a kiskorú gyermeket érintően hatósági intézkedésre javaslattétel történt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatala Gyámügyi Osztály felé.

A Derék u. 22. szám alatti társasházban 167 db önkormányzati bérlakás található. A Cívis Ház Zrt. Bodnár Istvánnéval állt szerződéses jogviszonyban, Bodnár István mint együttlakó volt az önkormányzati lakásban. A bérleti szerződés 2005. február 12-én kezdődött a DMJV Szociális Bizottság döntése értelmében. A bérleti szerződést a jogszabályi keretek adta lehetőségeket maximálisan kihasználva határozott időre kötötte a Cívis Ház Zrt. a családdal, viszont ezt többszöri alkalommal meg is lett hosszabbítva, legutóbb 2018. szeptember 25. – 2023. augusztus 31. közötti időtartamra.

A lakástörvényben és ennek mentén a bérleti szerződésben foglaltak értelmében a bérlő kötelezettségei közé tartozik a lakás karbantartása és a bérlemény-ellenőrzés során előírt munkálatok elvégzése.

2023. 04. 12. napján az egyik lakásüzemeltetési munkatárs bérlemény-ellenőrzést tartott a fenti lakásban és megállapítást nyert, hogy a bérlemény rossz állapotú. A bérlemény ellenőrzési jegyzőkönyvben foglaltak szerint a bérlő kötelezettséget vállalt arra, hogy az előírt munkálatokat határidőben elvégzi, és tudomásul vette, amennyiben ennek nem tesz eleget, az a bérleti jogviszony felmondását eredményezheti.

Tekintettel arra, hogy a bérlő karbantartási kötelezettségének nem tett eleget, az előírt munkálatokat többszöri felszólítás ellenére sem végezte el, időközben lakbértartozása is keletkezett, így a Cívis Ház Zrt. a bérleti szerződés lejárta előtt tájékoztató levelet küldött nekik arra vonatkozóan, hogy a bérleti szerződés meghosszabbítására nem kerül sor és felkérte őket a lakás leadására. A lakás leadása többszöri felkérés ellenére sem történt meg, ezért került sor a lakás kiürítésére vonatkozó azonnali végrehajtási eljárás elindítására.

A család a szociális ellátórendszer révén számos támogatási forma igénybevételére volt jogosult, amelyeket meg is ítélt számukra a Szociális Bizottság. A Forrás Lelki Segítő Központ család- és gyermekjóléti szolgálata gondozza őket, illetve próbált segíteni, hogy bejussanak hajléktalanszállásra, de az ehhez szükséges tüdőszűrőre nem mentek el. A két gyermekük közül a kisebbik gyermek jelenleg a Család- és Gyermekjóléti Központ gyermekek átmeneti otthonának gondozása alatt áll.

A szülőket a ReFoMix Kft. utcai gondozó szolgálata látogatja, és próbál segíteni, azonban mindentől elzárkóznak.

A család szociális lakbértámogatásban és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, de a lakbértámogatást az együttműködés teljes hiánya miatt (nem küldték vissza a felülvizsgálati lapot) a helyi rendeletnek megfelelően meg kellett szüntetni.

A bérlő minden olyan lehetőséget kimerített, ami a jogszabályban és a bérleti szerződésben foglaltak szerint felmondásra adhatna okot. 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Karitatív Testület a lehetőségeihez képest számos egyéb, a szociális ellátórendszerén keresztül adható támogatásban részesítette a családot, évek óta. Tekintettel arra, hogy a bérlők bérleti szerződése lejárt, továbbá az együttműködés minden formáját elutasították, ezért a bérleti szerződésük nem került meghosszabbításra a Civis Ház Zrt. részéről. 

A Debrecen városában működő szociális ellátórendszer minden lehetőségét – mint ahogyan eddig is – továbbra is felajánlja nekik a Debrecen önkormányzatával ellátási szerződéssel rendelkező Forrás Lelki Segítő Központ és a ReFoMix Kft

– írta a Debreceni Nap megkeresésére a város polgármesteri hivatala.

– Szilágyi Szabolcs –