Az elmúlt időszak magas hőmérséklete felerősítette az algák szaporodását a hajdúhadházi Szederjes-tavon (a Lidl mögött), az így kialakult oxigénhiány pedig halpusztulást eredményezett – derül ki a Hajdúhadház Járási Horgászegyesület Facebook-bejegyzéséből.
Csütörtökön azt írták, a további ökológiai károk megelőzése érdekében azonnali beavatkozásokat hajtottak végre, amelyek magukban foglalták a víz fertőtlenítését, meszezését, valamint biológiai védekezési módszerként szalmabálák elhelyezését.
Mindeközben horgászni is lehetett, mert az egyesület szerint a kifogott halak emberi fogyasztásra alkalmasak voltak.
Majd közölték, csökkentik a 2021-ben horgásztóvá minősített záportározó halállományát, így sportjeggyel bármennyi halat hazavihettek a horgászok.
Az örömteli fejleményre péntek délutánig kellett várni, ekkor az egyesület újabb fotókat tett közzé a Facebook-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy javulni látszik a vízminőség, nem találtak újabb haltetemeket. Horgászni továbbra is lehet a tavon.