bmw gyár

A debreceni BMW-gyár melletti szántóföldön kaphat helyet az új közlekedési múzeum

Helyi hírek

Nagyon kieső helyen, a tervek szerint a Debrecen belvárosától 10 km-re található jelenleg szántóföldes területen épülne fel Lázár János Építészeti és Közlekedési Minisztériuma.

A kiírás szerint az intézménynek az állandó és időszaki kiállításokon felül helyet kell biztosítania konferenciáknak, oktatási és üzleti rendezvényeknek. A célok között az is szerepel, hogy a „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé kell válnia” – írja a Népszava a hozzájuk eljuttatott pályázati dokumentáció alapján.

Pedig az itt található szántóföld, az állattartó telepek, az ipari és mezőgazdasági létesítmények nem tűnnek annyira ideálisnak egy találkozóhelyhez, tömegközlekedés sincs teljesen kiépítve a környéken, csak autóval lenne megközelíthető a múzeum.

A 14 ezer négyzetméteres új közlekedési múzeum 6800 négyzetmétert foglalnák el a kiállítások és a fogadótér, 3900 négyzetméteren kapna helyet a műtárgyraktár, az irattár és a restaurátori műhely, illetve lenne még benne egy 600 négyzetméteres multifunkcionális konferencia és rendezvénytér, 3D moziterem, egy 350 négyzetméteres oktatási központ és egy ugyanakkora étterem és közösségi tér, valamint egy 150 négyzetméteres panoráma tetőterasz is, ahonnan biztosan remek lesz a kilátás a BMW-gyárra vagy az állattartó telepekre.

A pályázati dokumentumok szerint az új múzeum „innovációs közvetítő szerepet” is betöltene és az ország legnépszerűbb családbarát létesítményévé válna, miközben a „szélesebb körű szakmai perspektíva mentén az ország egészét lefedő, vezető technológiai központként hozzájárulna az ország innovációs és edukációs élvonalba kerüléséhez”.

A nyílt ötletpályázatot várhatóan augusztus elején fogják kiírni, a pályázatok beadásának határideje november lesz, az eredményt pedig még karácsony előtt kihirdetik.