Halms vízszennyezés Debrecen

Vízszennyezési botrány Debrecenben: lépnek a Mikepércsi Anyák

Helyi hírek

A debreceni akkumulátorgyár ellen küzdő Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) sem hagyta szó nélkül az idei év eddigi legnagyobb környezetszennyezési botrányát.

Mint arról mi is beszámoltunk, a 24.hu szúrta ki, hogy a bőséges állami támogatással Debrecenbe csábított kínai HALMS a csatornába engedte a szennyvizét. A kínai céget némi zsebpénzre megbírságolták, ám az ügyet csak hetekkel később, a választások után hozták nyilvánosságra.

“Talán attól tartottak, hogy a Déli Ipari Parkban egy éve termelő gyár által elkövetett jogsértés nyilvánosságra hozatala miatt nem szavaznak a debreceniek Papp Lászlóra és a Fideszre?”

kommentálta a hírt a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület.

Majd sorolják kérdéseiket:

Miért nem tett eleget a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási hatóság annak a jogszabályi kötelezettségének, hogy a meghozott döntést azonnal nyilvánosságra hozza? Kinek az utasítására vártak a közzététellel?
Miért nem hozta nyilvánosságra a korábbi határozatokat, amelyeket szintén ebben az ügyben január óta hozott? Szintén jogszabályi kötelezettsége lett volna közzétenni, hogy mindenki értesülhessen a környezetszennyezésről.
A katasztrófavédelmi hatóság mit állapított meg, és miért nem hozta nyilvánosságra az eljárása eredményét, amelyet a HALMS ügyében hozott, holott ez neki is jogszabályi kötelezettsége lett volna? Meddig tartott a környezetszennyezés és milyen anyagok, milyen mennyiségben jutottak a környezetbe?
A HALMS, amennyiben észleli, hogy környezetszennyezés történik a működése során, szintén be kell azt jelentenie a hatóságnál. Ez is jogszabályi kötelezettsége lett volna, de láthatóan nem tette. Mi az oka?
Egyáltalán hogyan kaphatott engedély a gyár, ha ilyen hiányosságokkal működik, és mikor ellenőrizték az engedélynek való megfelelést az elmúlt egy évben?

Az egyesület azt állítja, Kínában a hasonló gyárak a hatósági döntésben szereplő módszert is használva szennyezték el a környék vizeit, a talajt és alakultak ki úgynevezett rákos falvak a környékükön.

Úgy vélik, ebből az ügyből is látszik, hogy a hatóságok Debrecenben sem jobbak, mint a gödi akkugyárral foglalkozó kollégáik. És ne legyen kétségünk, a bírságot a HALMS zsebből kifizeti.

A MIAKÖ azt ígéri, hamarosan rekonstruálják a történteket, és hosszabb összefoglalóval jönnek. Azt mindenesetre leszögezik, hogy az, amit eddig tudunk, az mélységesen felháborító, elfogadhatatlan.