“Ez egy olyan szép, élhető kis város lehetne” – Interjú Göröghné Bocskai Évával, Hajdúböszörmény független polgármesterjelöltjével

Helyi hírek

A Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület magát a város egyetlen valódi, pártpolitikától független csoportosulásaként értelmezi. Polgármesterjelöltjüket, Göröghné Bocskai Évát is beleértve, az összes választási körzetben indítanak képviselőjelöltet. Elsődleges céljuk Kiss Attila fideszes polgármester leváltása, illetve a hajdúböszörményi képviselő-testület nyomasztó kormánypárti fölényének megtörése. Göröghné Bocskai Évát arról kérdeztük, mit tenne azért, hogy Hajdúböszörmény élhetőbb legyen.

Nem az önöké az egyetlen civil szervezet, amelyik képviselőjelölteket indít a június 9-ei választáson.

A másik szervezet (Civilek a Lakóhelyért Egyesület – a szerk.) a Fideszé. Csak azért indulnak, hogy az eleve nem egységes független tábort tovább aprózzák. Mégis úgy érzem, most reális esélyünk van a fideszes vezetés leváltására.

A fideszes polgármesterrel szemben sem egy az egyben méretteti meg magát, hiszen indul Kiss Sándor “Sárkány” is…

Akit én egy kiváló sportolónak, nagyszerű családapának, de a polgármesteri tisztségre alkalmatlannak tartok.

Miért indul képviselőnek is? 

Ez egy kényszerhelyzet volt, így lett indulója a szervezetnek az összes városi választókerületben. Több mint száz embert kerestünk meg Böszörményben, hogy vállaljanak szerepet. Rengetegen mondták, hogy támogatnak bennünket, de nem vállalják sem az arcukat, sem a nevüket.

Az előző önkormányzati választáson mind a tíz egyéni körzetet elvitte a Fidesz. Most mire számít?

Ennél azért jobb eredményre. Ha 3-4 helyet elviszünk, az már nagyon jónak számítana. Most olyan erős támogatást érzek az emberek felől, mint még soha. Rengetegen akarnak változást Hajdúböszörményben.

Mit jelent egyesületük nevében a “harmadik oldal”?

Amikor megalakultunk, azt tartottuk szem előtt, hogy egy se nem jobb, se nem baloldali, hanem ügyek mentén, várospolitikával foglalkozó szervezetet hozzunk létre. Számos egyesület, politikus határozza meg így magát, de mi ezt komolyan is gondoljuk.

Tehát nem számít a politikai színezet, van olyan ügy, amely mentén a Fidesszel is együtt tudnának működni.

Igazából nem is az ügyekkel van baj, amit a városvezetés képvisel, hanem ahogyan, és amilyen áron képviselő azokat. Egy óvoda felújítása jó dolog, de nem öt-tízszeresen túlárazva.

Milyen most a közhangulat Böszörményben? Mer a lakosság véleményt nyilvánítani?

Alapvető problémák vannak ezzel. A városvezetés nem kezeli felnőttként a lakosokat, nem kérik ki a véleményünket. Ha pedig valaki függő viszonyban van az önkormányzattal – legyen az munkahely vagy vállalkozás – büntetik, ha nem úgy nyilvánul meg, ahogyan azt ők elvárnák. De még ennél is nagyobb baj, hogy nem is mondanak nekünk igazat. Érkezik egy gyár az ipari parkba, de nem tudhatjuk, hogy milyen gyár, és mit fognak ott gyártani. A polgármester semmiféle garanciát nem tudott arra vállalni, hogy nem akkumulátorgyár lesz a nyugati ipari parkban. Tegyük mellé az épülő munkásszállókat, és persze, hogy a lakosság aggódik.

A rettenetes állapotban lévő utak mellett a látszatberuházások irritálják leginkább a böszörményieket. A Fürdőkertben milliárdos nagyságrendű beruházást végeztek, de senki nem érti, mi került ott annyiba. Van egy ökoturisztikai látogatóközpontunk, látogatók nélkül, kocsiszínünk kocsik nélkül. Szürkemarha-utat is építettek, szintén érthetetlenül drágán, mintegy 170-180 millióból.

A lakosság nem emeli fel ilyenkor a szavát?

Hajdúböszörményben eddig csendben voltak az emberek, soha nem mertek kritikát megfogalmazni a város Facebook-oldalán, vagy akár közvetlenül Kiss Attila fideszes polgármester felé. Most kezd változni a helyzet, úgy érzem, végre elindult valami. Ezt egyértelműen Magyar Péter színrelépéséhez tudom kötni. Meglátjuk, hogyan alakul az országos politika, de a TISZA Párttal szerintem jó kapcsolatot tudnánk kialakítani.

Mi a helyzet a többi ellenzéki párttal?

Hajdúböszörményben gyakorlatilag nem léteznek. A Mi Hazánk az egyedüli, ami szabad szemmel is látható.

Milyen problémákkal fordulnak önhöz a helyi fiatalok?

Elsősorban a szórakozási lehetőségeket hiányolják. Alig akad a városban olyan hely, ami nem zár be este 10-kor. A helyi munkalehetőségek is megcsappantak, gyakorlatilag Hajdúböszörmény a környező nagyvárosok alvóvárosává vált.

Az önkormányzati vállalkozásokból kikerültek a szakemberek, ezeket családok uralják. Működik itt egy közismert cég, ami már nem a városhoz tartozik, hanem a város tartozik hozzá. Egy városgazdálkodási vállalat itt úgy működik, hogy benne van a vezető fia,lánya, veje és a menye is, valamint a vezető barátja, annak a felesége és gyermeke.

Ha győz a választáson, melyek lennének a legfontosabb intézkedései?

Mindenekelőtt megszüntetném a veszteséget termelő tevékenységeket. A Fürdőkert például masszívan veszteséges, és bár megpróbálták egy vállalkozó kezébe adni, az visszaadta. A jogi háttér felülvizsgálatra szorul, de biztos, hogy ezt nem a városnak kellene üzemeltetnie. Ott van a vízműnél hagyott, nem hasznosított eszközkészlet. A helyi kis- és középvállalkozásokat sokkal hangsúlyosabban vonnám be a város életbe, mert abszurd, hogy itt egyetlen cégnek ilyen mértékű egyeduralma legyen.

Fontos feladatnak tartom a szakemberek visszahozását. Minden területen az adott szegmenshez értő szakemberekre van szükség. Látványos példa erre a böszörményi sport, amit gyakorlatilag lefejeztek azzal, hogy egy család kezébe adták. Dacára annak, hogy soha ennyi pénzt sportra nem költött az önkormányzat, a helyi szakosztályok eredményei sokat romlottak.

De legjobban azokért a dolgokért fáj a szívem, amik nem valósultak meg. Ez egy olyan szép, élhető kis város lehetne, ha arra költötték volna a pénzt, amire kell.

Miért nem élhető most Hajdúböszörmény, és hogyan lehetne ezen segíteni?

Ott van például az egészségügyi labor, ami naponta 50 vérvételt végez el. Az emberek már reggel 6-től beállnak a sorba, méltatlan módon, hogy 7-ig beleférjenek abba az 50 főbe. Nincs “jó gazda szeme” a városon, ami – hogy egy látványos példával éljek – látszik a környezet állapotán is. Például itt is, ahol most ülünk, a vasútállomáshoz közeli parkban. Ahogyan a programunk is tartalmazza – és ehhez jogszabályi keret is van – el tudnám képzelni, hogy a helyi adóbevétel felhasználásának egy részéről dönthessen.

A néhány hete átadott Arad utcai bicikliút máris felrepedt, szétázott és alámosta a víz. A korábban átadottak már szinte járhatatlanok. Trehány munkát kapunk a  pénzünkért, ami megint csak oda vezethető vissza, hogy egy tender elnyerésében nem a hozzáértés számít, hanem a jó önkormányzati kapcsolatok. Nem elég hogy túl vannak árazva beruházások, annyira silány minőségben készülnek el, hogy elképesztő. Például államtitkári szintű óvodaátadás után nem sokkal beszakadt az egész bejárati rész, amit frissen burkoltak.

Az is érezhető, hogy nincs jó viszony a városvezetés és a lakosság között. Elültették a fákat az Arad utcán, de nem locsolják. Ha normális viszony lenne az önkormányzat és a lakosok között, mibe kerülne megkérni az ott élőket? Nem működik a párbeszéd, azt érzik sokan a városban, hogy vannak a vezetőink, és vagyunk mi.

Melyek a legfőbb problémák a városban, mire panaszkodnak az itt élők?

Az utak állapota, a víz, az áram… Bizonyos településrészeken rendszeresen akadozik az internetelérés. Megvettük a méregdrága Elios-lámpákat, de konkrétan sötét van az utcákon. Felszámolták a szelektív szigeteket, maradtak helyettük nagy, koszos hulladéklerakók. A csodaszép piacunkból plazmagyűjtő központ lett, ami sok esetben problémás viselkedésű, úgynevezett megélhetési véradókat vonz Hajdúböszörménybe. Arról nem is beszélve, hogy nincs központi adatbázis, így bárki annyiszor adhat vérplazmát, amennyiszer nem szégyell. Egyre kevesebb a közmunkalehetőség a városban, egyre inkább az látszik, hogy csak a tűzhöz közel lévők jutnak hozzá. A mélyszegénységben élők számára mentorprogramot kell indítani, és végre oda kellene figyelni ezekre a családokra. Ehhez szakemberekre lenne szükség, és abban bízom, hogy akár helyben is kinő ebből a rétegből néhány értelmes fiatal, akikre tudunk a későbbiekben építeni. Ez sok esetben nem is pénz, inkább elhatározás kérdése. Itt óriási hiánnyal küzd a város, nincs meg Hajdúböszörményben ott a civil kurázsi, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.

Sokan panaszkodnak arra is, hogy a képviselőjüket csak választások előtt látják. Mintha a választási győzelemmel véget érne a feladata. A helyi televízióból csak a propaganda ömlik a lakosságra. Érezhető a hajdúböszörményi vezetésen a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Tiba István befolyása is.

Mi az, amit a jelenlegi városvezetés jól csinál?

Az óvodák, iskolák, valamint a szociális hálózatnak az a része, amit az önkormányzat üzemeltet, az rendben van. Nekem az az ötlet is tetszett volna, hogy közösségi teret akartak létrehozni a Bocskai térből. Az elképzelés jó volt, de csak egy betontömb lett belőle. A helyi civil szervezetek támogatása is üdvözlendő, leszámítva, hogy mindegyikük kötődik valamilyen formában a városvezetéshez. Számos megvalósult ötlet mögött ott van ez a kettősség, hogy ha leszámítjuk, hogy mennyiért, mekkora túlárazással valósult meg, akkor pozitívumként is értelmezhető. Ilyen a már említett Fürdőkert, a fürdő is szép lenne, nem is drága, csak gyakrabban kellene takarítani.

Győzelme esetén együtt tudna működni egy fideszes többségű képviselő-testülettel?

Pártszínezettől függetlenül mindenkivel együtt tudnék működni, ha nem az a cél vezérli a képviselőt, hogy keresztbe tegyen. Csak az számít, hogy mi a jó a városnak.

Egy kis humor a végére. A Fidesz értelmezése szerint ön háborúpárti…

Ez mekkora marhaság… Aljasabb dolgot el sem tudok képzelni ennél, minthogy csak azért tartják félelemben és rettegésben az embereket, hogy hatalomban maradhassanak. Nem képzeli bárki, hogy az öt fiúunokám, a fiam, a férjem és én háborúpártiak vagyunk csak azért, mert nem a Fideszt támogatjuk? Sőt már a facebookos kommentek között is olvastam olyat, “hát akkor már inkább plazmaközpont, mint háború” – hogy jön össze a kettő? Én szégyellem magam azok helyett, akik ezt kitalálták és terjesztik.

– Szilágyi Szabolcs –