Gyermekorvos

Leállt a szegedi gyermeksebészet, Debrecennek is fogadnia kell dél-alföldi betegeket

Helyi hírek

2024. április 16-án értesültünk arról, hogy a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át – írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Azt írják, a MOK a gyermekellátás észlelt problémájára kezdettől szakmai megoldást keresett, így a kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és kollégáik munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel. Választ nem kaptak. Ezt követően a MOK országos központja kereste meg az egyetemet. Választ nem kaptunk. Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultak 2024. május 6-án, de választ újfent nem kaptak, és a kialakult helyzet sem változott.

Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyermekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jelezték Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát.

A közleményben leszögezik, Pintér, értesülve a helyzetről, azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok, szakmailag is helyes megközelítéssel.

A tervezett megoldással kapcsolatban további információink nincs, fontos azonban, hogy a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása

– írja a MOK, hozzátéve, a kamara továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket – főleg nem “szivárogtatókat” – keresnek, hanem megoldásokat.

Eközben Debrecenben:

Gyermeksürgősségi központot adtak át Debrecenben