Debrecen Drive

Debrecen Drive: szlalom és targoncaverseny, több ezer lóerő

Helyi hírek

Ha május utolsó hétvégéje, akkor gyereknap, és persze Debrecen Drive a Nagyerdei Stadionban. Ez egyébként az ország egyik legnagyobb autó és járműipari seregszemléje, amely idén már negyedik alkalommal nyitotta meg a kapuit. 

Gumiégetés a nagyerdei fák alatt és pedálos autók 

A péntek esti Night Drive után szombaton kezdődött a rendezvény érdemi része, amin a megszokott elemeken túl számomra új dolgokat is felvonultattak a szervezők. Ilyen volt kezdésnek egy egyedülálló szlalomverseny, amit sokan választottak, hiszen a Nagyerdő fái kifejezetten jó árnyékot nyújtottak a nézőknek. Testközelből lehetett látni egy-két vadul bevett kanyart, vagy elhibázott manővert a gumiakadályok között. 

A másik újdonság pedig a Hallban található pedálosautó-kiállítás volt, ahol több száz régi és újkori csodát tettek közszemlére a Nemes Pedal Cars jóvoltából, ahol a tankformájú vagy éppen normális versenyautókon túl a legegyszerűbb konstrukciók is helyet kaptak, mint például egy talicska. Legtöbb embernek egyébként egyfajta múltidézésnek is beillett ennek a tárlatnak a megtekintése és sok kedves emléket idézhetett fel az, akinek volt ilyen gyerekkorában.

A harmadik érdekesség nekem az a targoncaverseny volt, ahol elektromos targoncákkal különböző ügyességi feladatokat kellett végrehajtani a szerencsés versenyzőknek. Ilyen volt a villával egyensúlyozni egy gumilabdát, amit egy gyűjtőedényig kellett elvinni, de raklapokkal és gumiabroncsokkal is meg kellett birkóznia a delikvenseknek. 

Zsúfoltság és az elszabadult lóerők

Ha már visszatérő elemek, akkor idén sem maradhattak el a Víztoronyban tartott járműtechnikai előadások valamint a kiállító standoknál a szerencsekerekek és az azok előtti több perces várakozás némi „repiajándék reményében, ahol remek szuvenírekre tehettünk szert. Végül, de nem utolsósorban a Koósz Milán, Győrfi Pál és a Becsületes Nepper fémjelezte Celebfutamon túl a DriveShowt is megtartották, ahol némi finomhangolásként BMX-esek és gyorskorcsolyázók is felléptek az aszfalton Szujó Zoltán és Tom Tailor műsorvezetése mellett. A kora délutáni bemutatóra nagyon sokan voltak kíváncsiak, így néha tényleg csak örökölni lehetett a védőrács előtti területeket. Folytatás vasárnap.

– Faragó László –