Sok gyerek előtt adták át államtitkár bácsival a debreceni Epreskerti Általános Iskola “kormányzati” pénzből épített új tornacsarnokát

Helyi hírek

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára jelenlétében adták át a debreceni Epreskerti Általános Iskola új tornacsarnokát 2024. április 24-én.

Az esemény keretében Gondáné Fórián Csilla, az iskola intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta: egy régen várt álom vált valóra a mai napon. Több mint két évtizede vártak a tornaterem elkészültére, s immáron méltó körülmények között, mozoghatnak, sportolhatnak, edzhetnek majd tanulóik. Saját életében nagyon nagy szerepet játszott a sport, és játszik a mai napig is, így tudja, hogy minden gyermek életében a mozgás öröme hatalmas élmény, s a testnevelő tanárok személyisége meghatározó az életük során. Reményét fejezte ki, hogy e falak között több olyan leendő versenyző tornázhat, sportolhat, edzhet majd, akik Európa-játékokon, Európa-bajnokságokon, világjátékokon, világbajnokságon, esetleg olimpián képviselhetik majd hazánkat.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára kiemelte: sportvezetőként mindig különleges érzés megérkezni a cívisvárosba, mert látható, hogy lépten-nyomon fejlődik az itteni sportélet, és itt olyan széles spektruma jelenik meg a sportvilágnak, ami országosan is egyedülálló. Mindez nem tudna megvalósulni akkor, ha a város élén nem egy sportot szerető és sportot támogató polgármester lenne, és ennek a térségnek az országgyűlési képviselője ne lenne hasonlóan elhivatott a sport iránt.

Úgyhogy ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni Pósán László országgyűlési képviselő úrnak és Papp László polgármester úrnak

– mondta Schmidt Ádám. Mint azt felelevenítette, nemrég, a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezője alkalmából járt Debrecenben. S részben a városnak is köszönhető az a támogatás, amivel a várva várt siker bekövetkezett és húsz év után négy csapatunk lesz Párizsban az olimpiai játékokon. Az olinpiai selejtező eeseménysorozatán megjelent a sportirányítás egy új programja, amit 2023 szeptemberében hívtak életre: ez a Sportoló Nemzet Program. Ennek keretében minél több honfitársunknak kívánják felhívni a figyelmét arra, hogy a rendszeres testmozgás más minőségű életet tud számukra biztosítani, s a sport talán a leghatékonyabb jellemformáló erő is.

Az államtitkár idézte Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes úszónk szavait, aki szerint a sport az életre tanít, megtanít minket küzdeni, megtanít minket nyerni, megtanít minket veszteni. De az is biztos, hogy csak az állhat a dobogóra, aki alázattal végigküzdi azt a pályafutást, amit neki rendeltek. Tehát Kapás Boglárka szerint is küzdeni kell. Ehhez Schmidt Ádám – elsősorban a jelen lévő gyerekekhez fordulva – azt tette hozzá: „Higgy abban, amit teszel, és tedd azt, amiben hiszel!”

Mint kifejtette: azt szeretné, ha minden fiatal hinne abban, hogy sportolni jó, hogy a sport által egészségesebbek lehet, hogy a sport olyan dolgokra, olyan értékekre tanít meg, ami aztán egy egész élet során segíteni fog a küzdelmekben és a kihívásokban. S ha a fiatalok elhiszik azt, hogy sportolni jó, és jó az, ha az életük részévé válik a sport, akkor már nagyon sokat tettek a magyar nemzetért. Az az elsődleges feladat, hogy minél több fiatalnak teremtsünk, biztosítsunk lehetőséget arra, hogy a mindennapos testnevelés keretében és azon túlmenően is kulturált körülmények között tudjanak sportolni. És ez a fantasztikus tornacsarnok gyermekeken kívül ki fogja szolgálni a déli városrész lakóinak közösségi sport iránti igényét is. Schmidt Ádám a városnak sporttal teli hétköznapokat, vidám, mosolygós, egészséges debreceni lakosokat kívánt.

Papp László polgármester úgy fogalmazott:

Debrecen egy olyan város, amely alkalmasint lépésről lépésre, de megvalósítja azokat az álmokat, amelyek esetleg az elmúlt években vagy évtizedekben még nem teljesültek. Most is létrehoztunk valami újat, ami valóban egyszerre szolgálja majd az iskola diákságát, és a város déli részében élőket sportolási tevékenységük során.

A polgármester jelezte, hogy ennek a fejlesztésnek viszonylag hosszú előélete van. Szabó Gyula az iskola egykori igazgatója, aki képviselője is volt ennek a városrésznek, három évtizeden keresztül küzdött ennek a tornacsarnoknak a felépítéséért. 2018-ban – amikor a közgyűlés állást foglalt amellett, hogy ennek a tornateremnek meg kell épülnie, és forduljon a város a kormányhoz támogatásért, mert egy olyan léptékű fejlesztésről beszélünk, amelyhez a kormányzati támogatás mindenképpen szükséges –, akkor Szabó Gyula mérleget vont, s elmondta: képviselői munkája során több mint ötezer napirendet tárgyalt a város közgyűlésének tagjaként, de számára ez a legfontosabb. Papp László megköszönte Szabó Gyulának, hogy lankadhatatlanul küzdött ezért az ügyért, s mostanra ez az iskola a debreceni oktatási rendszer legszebb és legmodernebb tornacsarnokával büszkélkedhet. S a polgármester megköszönte a türelmet a déli városrészben élőknek és a gyerekeknek is, hogy kivárták ezt a nem könnyű, több akadállyal tarkított folyamat után elérkezett pillanatot. Ez a létesítmény nem egyszerű tornaterem, hanem sportcsarnok, rendezvénycsarnok, ami egyrészt a gyerekek, másrészt a városrész lakói minden sportolási igényét ki tudja szolgálni. Papp László Henry Ford szavait idézte, melyek a sport kapcsán abszolút helytállók: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem – igazad lesz.” Ez igaz erre a fejlesztésre is.

Hittünk abban, hogy képesek leszünk rá, és eljön a pillanat, amikor örülhetünk együtt annak, hogy létrejött ez az új létesítmény, és nem adtuk föl, nem azt gondoltuk, hogy mi erre sosem leszünk képesek

– mondta a polgármester. Papp László azt kívánta a gyerekeknek, a diákoknak,  akik ezt a csarnokot most már birtokba veszik, hogy élvezzék minden percét annak az időnek, amit itt töltenek. Mind elmondta, számára általános iskolásként mindig a nap fénypontja volt, amikor a testnevelésóra következett. Imádott sportolni:

„Fociztam, kézilabdáztam, kosárlabdáztam, távolt ugrottam, futottam, tehát mindent csináltam, amit egy tizenéves gyerek a sport területén csinálhat. És megmaradt ez a szeretet, s jó érzéssel gondolok arra, hogyha egy ilyen sportlétesítményt a diákok birtokba vehetnek”

– mondta Papp László. Ezzel együtt azt is kívánta, hogy a városrész sportolni vágyó lakói is korosztálytól független vegyék birtokba ezt a csarnokot. Az egészséges élet rendkívül fontos, és annak egyik feltétele a mozgás. Debrecen sportos város, és a Mozdulj, Debrecen! mozgalom keretében több tízezer városlakót sikerült megmozgatni. Most minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a déli városrész lakóit is megmozgassuk.

Mint azt Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója elmondta, személyes kötődése van ehhez az intézményhez: az Epreskerti Általános Iskola látta őt felnőni mint pedagógust, mint vezetőt, mint embert. Debrecen városa és a Debreceni Tankerületi Központ kéz a kézben dolgozott eddig is azért, hogy az itt tanuló gyerekek maximálisan megkapják az oktatás minden területén a lehetőséget arra, hogy a legjobbak legyenek abban, amiben tehetségesek. „Ma ismét egy ilyen lehetőséget ünneplünk. Tornacsarnokot avatunk. Debrecen házat adott, mi pedig otthonná tesszük. Köszönöm a városnak, hogy támogatja az oktatást, támogatja, hogy a gyerekek Debrecenben minőségi oktatást kapjanak” – mondta Türk László. Ezt követően köszönetet mondott Szabó Gyulának is, majd Papp László polgármesterrel együtt a tornacsarnokot szimbolizáló emlékplakettet adott át az iskola címzetes igazgatójának.

Szabó Gyula felelevenítette, hogy 27 éve, 1996-ban kezdődött el az epreskerti iskola tornacsarnokká nőtt tornateremének a története. Az epreskerti iskola tornaterme, mint kifejezés az idők folyamán a türelem, a kitartás, a hit szinonimájává vált. A tornacsarnok mostanra megépült, s meg kell tölteni élettel, közösségi színtérré kell tenni. Ehhez mind az iskola jelenlegi igazgatójának, mind a városrész önkormányzati képviselőjének sok sikert kívánt. Szabó Gyula azt mondta: a sors az egyik kezével elvesz, de a másikkal ad. Ő ugyan aktív igazgatóként nem érhette meg a tornacsarnok átadását, de az unokája idén szeptemberben első osztályosként itt kezdi meg a tanulmányait. „Amit nem kaptam meg igazgatóként, nagypapaként megkaptam. Nekem ez egy boldog pillanat” – mondta.

Piros Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője számára az epreskerti tornacsarnok egy szimbólum. Szimbóluma annak, hogy Debrecen vezetése hogyan tud reagálni a válságokra. Erre a történelem is sok-sok példát ad számunkra. A mohácsi csata után, amikor az országot török dúlta és polgárháború pusztította, a város vezetése kollégiumot alapított. Az első világháború után szintén válságokat éltünk, s akkor a város egyetemet fejlesztett. Néhány évvel ezelőtt ismét válságokat éltünk meg: egészségügyi válságot és különböző típusú gazdasági válságokat. A város ebben az időszakban is épített, fejlődött. A tégláskertben orvosi rendelő újult meg, óvoda és bölcsőde épült, utak kaptak aszfaltburkolatot, járda kötötte össze az Epreskertet és a Tégláskertet, új autóbuszvonal létesült, amely összekapcsolta a Tégláskertet a nyugati és északi városrészekkel. S megépült az epreskerti tornacsarnok is – a fejlődés jelképe, a Tégláskert, az Epreskert, a Boldogfalvi kert sportolni vágyó közösségeinek találkozási pontja. A képviselő megköszönte a kormányzatnak, az országgyűlési képviselőnek, a polgármesternek és címzetes igazgatónak, hogy ennek a szimbólumnak a létrejöttét lehetővé tették.

Másfél milliárd forintot adott rá a kormány

Az épület hasznos alapterülete 1819,5 négyzetméter, ezen belül a tornacsarnoké nettó 1026,2 négyzetméter. Játéktere motoros működtetésű paravánnal osztható két részre, melyek közül a nagyobbik 26,0×37,6 méteres szabad játéktérrel rendelkezik. Az akadálymentes csarnokban helyet kapott egy 200 férőhelyes mobil lelátó is. Az előcsarnok – amely az iskolaépülettel is kapcsolatot teremt – egyszerre funkcionális közlekedőtér, a gyerekek számára pedig zsibongó. Innen nyílik az öltözőblokk – összesen 64 férőhellyel, vizesblokkal, teljesen akadálymentesített öltözővel is –, valamint büfé és ruhatár is helyet kapott itt. Kialakításra került szertár, konditerem, elsősegélynyújtó hely. A testnevelő tanárok számára 2-2 férőhelyes öltözőt alakítottak ki vizesblokkal.

A projekt a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának közreműködésével, a magyar kormány által biztosított pénzügyi támogatásból (tehát közpénzből) valósult meg.

A kormány Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatát az építésére vonatkozóan 1.025.844.147 Ft támogatásban részesítette. Az építőipari anyagárak növekedése és a talajszennyezettség elhárításának szüksége miatt többletforrási-igény merült fel, s a támogatáson túl, további 450.503.847 Ft önerő vált szükségessé a projekt befejezéséhez.

Fotó: debrecen.hu