Fekete Károly példaképe Csikesz Sándor

Fekete Károly debreceni püspök bemutatta nekünk példaképét

Helyi hírek

Turisztikai fejlesztéseket jelentett be csütörtökön a Tiszántúli Református Egyházkerület, a sajtótájékoztató után váltottunk pár szót Fekete Károly püspökkel.

Az egyházi vezető exkluzív információt osztott meg velünk – bemutatta példaképét, aki nem más, mint Csikesz Sándor, néhai református lelkipásztor, tudós teológus, egyetemi tanár.

Fekete Károly szimpátiáját elsősorban azzal indokolta, hogy hozzá hasonlóan példaképe is gyakorlati teológus volt, ő tervezte a Debreceni Református Egyetemi Templom arculatát, vezetője volt annak a szakértői bizottságnak, amelyik Borsos József terveit alakította.

Csikesz Sándor a templomot mintatemplomnak szánta: otthonos, kiscsoportos foglalkozásokra és egyéni beszélgetésekre alkalmas terei vannak, van ruhatára, jó az akusztikája és a szószék a nézőtér minden pontjáról takarásmentesen látható.

Sajnos Csikesz Sándor korai halála miatt már nem érhette meg az általa megálmodott templom felszentelését – tudtuk meg Fekete Károlytól, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökétől.

Csikesz Sándor (1886-1940) 1922-től oktatott a Debreceni Kollégiumban, majd 1923-tól a Tisza István Tudományegyetem Hittudományi Karának lett gyakorlati teológiatanára. Az Országos Református Lelkészegyesületnek 20 éven át főtitkára, majd alelnöke volt. 1925-ben ő alapította és szerkesztette a Theologiai Szemle című folyóiratot, valamint 1928-tól a Theológiai Tanulmányok című sorozatot. Számos cikke, előadása jelent meg különböző folyóiratban.

Ő volt az Országos Református Kiállítás főszervezője, illetve a Debreceni Kollégium fennállásának 400. évfordulójára (1938) rendezett ünnepségek szervezője.

“A változásnak belülről kell jönnie.” Nagyinterjú Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével