Kórházban

Megszűnt a szemészeti ügyelet az egri kórházban, Debrecenbe kell utazniuk a betegeknek

Helyi hírek

A hétvégén a Szent János Kórház botránya után az NNK frissítette a honlapját (amit hónapok óta nem tette meg), és felrakott még 20 kijelelölő határozatot, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentik be, 2023. december- 2024. januártól – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebookon.

Így a Szent János Kórház nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását (ezzel Buda és a hozzátartozó agglomeráció egyetlen baleseti centruma dobta be a törölközőt) , de az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani. Az előbbi esetben, épület felújítással magyarázza az intézmény a kapacitás csökkentés, míg az ittas sérültek ellátásnak megszüntetésének okait nem magyarázza a határozat.

A Szent János Kórházon kívül hasonlóan sikeresen kezdi az új évet még néhány megyei centrumkórház is. Így a Jász-Nagykun-Szolnok Hetényi Géza Centrum Kórházban, az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik immár mondhatni hagyományosan, ugyanitt a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető, és szűnik meg a teljes kapacitása ebben az évben.

A Heves Megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe (130 km-re) kell menni ellátásért.

“A Komárom Esztergom megyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeletei és fekvőbeteg szakellátást továbbra sem tudja biztosítani. A Budapesti Szent Margit Kórház a gasztroenterológiai ellátást, és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását sem tudja biztosítani. (Ez azért rendkívül hátrányos a kórház ellátási területén élük számára, mert ugyanezt az ellátást a Szent János sem tudja biztosítani, így egyrészt a vérző betegeket a Mentőszolgálattal utaztatni kell a pesti oldalra, másrészt a még működő kórházakban a gasztroenterológiai várólisták fognak elviselhetetlenné válni.)” – írja Kunetz.

A szakember szerint ezzel nincs vége az új éveben bejelentett részleges, vagy teljes kórházi-, és szakrendelői leállásoknak. Ebből január 6-án szombaton az NNK 20 darab határozatot közölt, tavaly egész évben 113 határozatot publikáltak (valószínűleg ennél jóval több volt, csak nem tették fel). Azonban az, hogy most a Szent János körüli botrány kapcsán hirtelen előkerült 20 darab kijelölő határozat, az azt sugallja, hogy nem töretlen az NNK és az államtitkárság viszonya – állapította meg Kunetz Zsombor.