Böjte Csabáék betlehemi lángot hoztak Debrecenbe

Helyi hírek

1223-ban Assisi Szent Ferenc rendezte be először az első betlehemet. Ennek emlékére a Magyar Nemzeti Cirkusz ferences testvérek kíséretében elindított egy jászollal, jelmezekkel és díszletekkel felszerelt mobil karavánt, amely december 10. és 23. között Sepsiszentgyörgytől Budapestig különböző városokban állomásozik. A karaván december 20-án Böjte Csabával együtt érkezett Debrecenbe, a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központ udvarára, ahol a történelmi egyházak vezetőivel közösen fogadták a betlehemi lángot, amely a 43. Főnix Cserkészcsapat közreműködésével jutott el a városba. 

Puskás István alpolgármester az eseményen arról szólt, hogy ezzel a pici lánggal és az élő betlehemmel emlékeztessük magunkat arra, hogy a karácsony nem csak a terített asztalokról és az ajándékokról szól, hanem egy születésnapról is, amely több mint kétezer évvel ezelőtt történt meg. Mint mondta, Jézus a mai napig jelen van közöttünk és segít bennünket, hogy az év minden napján a szeretet erejével élhessük az életünket. 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes úgy fogalmazott, fogadjuk be az élő Istent és egymást az életünkbe, ne zárkózzunk el, hanem nyissunk egymás felé. 

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája elmondta, hogy minden templomban ott lesz ez a betlehemi láng, ahonnan egy mécsessel bárki hazaviheti az otthonába az ünnepre. 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházközség püspöke szerint az érkező láng arra emlékeztet bennünket, hogy ez a láng nem is Betlehemből származik, hanem a mennyből. Mint mondta, egy békelángot kaptunk, amely arra emlékeztet minket, hogy karácsonykor békét kötött velünk a mi mennyei atyánk Jézus Krisztus szeretetével. 

Papp László, a Szent István plébánia plébánosa kiemelte, hogy az a feladatunk, hogy őrizzük a szeretet lángját, amit Jézus gyújtott a szívünkben. – Arra hív bennünket az a láng, hogy vigyük az otthonunkba a szeretet lángját. Ha már valakinek a szívében ott van a szeretet lángja, akkor annak a családnak biztosan szép karácsonya lesz – húzta alá. 

Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa a fényről mondott egy rövid mesét a gyerekeknek, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze pedig arról szólt, hogy legyünk hálásak, amikor ezen a vasárnapon a betlehemi lángról gyújthatjuk meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját – írja Debrecen önkormányzata.