Adventi gyertyagyújtás Debrecenben

Adventi gyertyagyújtás Debrecenben: Papp László “zavaros értékrendű világról” tartott felolvasást

Helyi hírek

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték Debrecen első adventi gyertyagyújtásán Fekete Károlyt, a Tiszántúli református egyházkerület püspökét, Palánki Ferencet, a debrecen-nyíregyházi megyés püspököt, Kocsis Fülöp görögkatolikus püspököt, valamint Kósa Lajos képviselő urat és Papp László polgármestert.

Papp László beszédében arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy tegyék fel maguknak azt a kérdést: béke van-e a szívükben és a lelkükben.

Papp szerint karácsony – Jézus születése örömhír a keresztény világ számára, amely képes a szeretet és a békesség üzenetét közvetíteni szerte a világban. A polgármester szerint az együttlét, a közös éneklés, az első gyertya lángjának fellobbanása ebben a városban még ma is a 21. század zavaros értékrendű világában óriási erővel bír. Papp szerint a debreceniek békében és szeretetben tudnak ünnepelni. Úgy véli, nem volt könnyű az elmúlt néhány év, de Istenbe vetett hitünkben megerősödtünk.

Emlékeztetett, már nemcsak a szomszédunkban, hanem a Szentföldön dúló háború miatt is óhajtanánk a “békét”. Beszélt még angyalokról, bibliai pásztorokról, valamint arról is, hogy Debrecen identitásának kiszakíthatatlan részévé vált a hortobágyi pásztorkodás kultúrája.

A polgármester méltatta a kormánnyal szoros függőségi viszonyban lévő történelmi egyházakat, és elmondta, hálás, hogy olyan városban élhetünk, amely a reformátusság mellett a régió katolikus és görögkatolikus egyházának központja.

A politikus beszéde után az egyházfők is üzentek, a beszédek között pedig a szokásos zenés műsorblokkok szórakoztatták a közönséget.

Mozzanatok az első adventi vasárnapról: