Sarki fény jelent meg a debreceni égbolton és szerte az országban

Helyi hírek

Magyarország-szerte pompázik a hazánk égboltján csak ritkán megfigyelhető jelenség, a sarki fény. A felső kép Egyeken készült.

Sámsonkert – fotó, olvasónk

Time-lapse videót is kaptunk a vasárnapi sarki fényről

Hogyan alakul ki a sarki fény?

A jelenség az északi és a déli mágneses pólus közelében figyelhető meg leggyakrabban, azoktól 10°-20° távolságra, 3°-6° szélességen látható. A legtöbb sarki fény a felszín felett 90–150 kilométeres magasságban keletkezik, és akár több mint 1000 kilométerre is elnyúlhat. Legjobb megfigyelési lehetőségek a hosszú téli éjszakákon adódnak, de igazából az év bármely szakában megpillanthatjuk a sarki fényt.

A fényjátékot a Nap működése okozza. Amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. Formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg.

Mikor látható sarki fény Magyarországon?

Hazánkban csak igán ritkán van lehetőségünk északi fény megfigyelésére. Az egyébként ciklikusan változó, de ez esetben erős naptevékenység szükséges hozzá, amelyet mágneses viharok követnek. A viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető.

További részletek a jelenségről.