Beszállítói fórum a debreceni kis- és középvállalatokért. Barcsa Lajost kérdeztük, hogyan segíti a város a hely kkv-kat

Helyi hírek

Beszállítói fórumot szerveznek Debrecenben november 16-án a városban működő vállalkozások közötti piaci kapcsolatok, együttműködések erősítésére – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan segít a város a kis- és középvállalatoknak, illetve azt is megtudtuk, miért érdemes e cégek képviselőinek részt vennie a beszállítói fórumon.

A debreceni kis- és középvállalatok vezetősége most esik át egy generációváltáson. Mint gazdaságfejlesztési alpolgármester hogyan látja, miképp lehet ezeknek a cégeknek segíteni?

Nagyon jó kérdés, és pozitív debreceni példát is tudok rá mondani válaszul. Persze van ellenpélda is, de én azt gondolom, már voltak ezzel kapcsolatban szakmai rendezvények, és ezeken az arany középutat szorgalmaztuk. Egy ilyen átmenethez kell a segítség, és ha azt tapasztaljuk, hogy erre tömeges igény mutatkozik, akkor a 2030 program business portfóliójába bevesszük. Egyelőre azonban úgy tűnik, a nagy tanácsadó cégek ezt megoldották.

Hogyan tud a város segíteni a kkv-nak az energiaárak csökkentésében?

Ez elsősorban kormányzati hatáskör. Maga a város most napelemparkokban gondolkodik, ezen parkok villamos energiájának olyan célú hasznosításában, ami elsősorban a városi igényeket szolgálja ki. Voltak olyan intézkedéseink, amelyek abba az irányba hatottak, hogy a rezsiválságot próbáljuk enyhíteni. Például amikor a belvárosban megemelkedtek a közüzemi költségek, akkor hoztunk olyan intézkedéseket a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nél, amelyek a bérleti díjak nem emeléséről, illetve csökkentéséről szólnak.

Most, hogy több nagy cég megjelent Debrecenben, ez egyértelmű béremelkedést jelent bizonyos szakmák esetében. Ezt egyes kkv-k nem képesek már kitermelni. Számukra milyen megoldást javasol?

Pont ezt a beszállítói fórumot. A kis- és középvállalatoknak is fejlődniük kell, nekik is fel kell venniük a versenyt. Többletbevételt érhetnek el, ha beszállítókká válnak. A GINOP és a GINOP Plusz (uniós) programok pedig folyamatosan arról szólnak, hogyan lehet informatikai eszközökkel vagy technikai megoldásokkal ugyanolyan, vagy még jobb teljesítményt elérni ugyanannyi, vagy még kevesebb emberrel. Igyekszünk elérni, hogy a kis- és középvállalatok egy alkalmazottra számított hozzáadottérték-előállítási képessége magasabb legyen. Azt gondolom, hogy ez kormányzati cél is, itt nekünk az EDC által helyben is cél, és a beszállítói fórum hozzá tudja a vállalkozásokat segíteni.

– N. Nagy Sándor –