CATL tüntetés Debrecenben

Karbonsemleges gyártást tervez a debreceni CATL, de mi lesz a veszélyes anyagokkal?

Helyi hírek

Azt tervezzük, hogy globálisan az összes gyártunk karbonsemleges lesz, és a bekerül a Lighthouse Networkbe – beleértve a debreceni üzemet – fogalmazott Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője a Hungarian Battery Day konferencián.

A körforgásos gazdaságra és az újrahasznosításra kitérve Jason Chen arról beszélt, hogy a CATL aktívan keres lokális partnereket. Lokalizálni akarjuk az ellátási láncunkat, európai ökoszisztémát létrehozva, fenntartható értékláncot teremtve – idézi a Portfolio Jason Chent.

Jelenleg is sok a zaj a magyar közvéleményben a debreceni gyár miatt, a vezető azonban hangsúlyozta, hogy a cég felelőségteljesen jár el a beruházás során.

Úgy gondoljuk, hogy Magyarország a megfelelő ország a CATL számára a befektetésre, és Magyarország számára a CATL a megfelelő vállalat. Magyarországon nagyon erősen jelen van az autóipar, és több előny mellett a beruházási környezet is kedvező, ráadásul Magyarországon magas színvonalú egyetemi oktatás zajlik, ami elengedhetelen a megfelelő munkaerő biztosításához

A debreceni gyár esetében a karbonsemleges működés eléréséhez a cég zöldenergia beruházásokat tervez a gyár területén és azon kívül is.

Környezetterhelési monitoring rendszereket fogunk alkalmazni. Debrecen jó szomszédja akarunk lenni.

– zárta előadását a CATL európai vezetője.

A Mikepércsi Anyák reakciója

Ez nagyon jó hír a Hajdú-Bihar megyei családoknak. Esetleg megoldható, hogy az alábbi rákkeltő, tűz- és robbanásveszélyes anyagok szempontjából is semlegesek legyenek a gyárak? – reagált a hírre Facebook-oldalán a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület.

Majd sorolják, mi mindennel ajándékozza meg a gyár a környéken élőket:

n-metil-2-pirrolidon (nmp), dimetil-karbonát, metil-etil-karbonát, kobalt, nikkel, mangán, lítium- hexafluorofoszfát, szálló por (pm10), hidrogén-fluorid, butándiol, kén-hidrogén, kén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-dioxid, nikkel-dihidroxid, kobalt-dihidroxid, lítium-hidroxid, kobalt-szulfát, bárium-dihidroxid oktahidrát, magnézium-hidroxid, (nano)titán-oxid, alumínium-hidroxid, nátrium-hidroxid, kénsav, lítium-karbonát, polietilén, parafin olaj, metilén-klorid (diklórmetán), alumínium-oxid, aceton, n-dimetilacetamid, különböző adalékanyagok.