Papp László a Cívis Klubban

Papp László: Felkérem Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet!

Helyi hírek

Meggyőződésem, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés! – írja közleményében Papp László, Debrecen polgármestere, aki emlékeztet, így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL üzeme kapcsán.

Ebből következően elfogadhatatlannak tartom, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést

– fogalmaz a városvezető.

Felidézi, néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, ami lehetővé tette, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Majd ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon. A szavakat tetteknek kell követni! – írja.

Felkérem Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet!

– szólít fel közleményében Papp, majd hozzáteszi:

Fontosnak tartom a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól. Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátor gyárakra. Olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk.