Zivatar

Másodfokú veszélyjelzést adtak ki Hajdú-Biharra: heves zivatarokkal éri el hazánkat egy hullámzó frontrendszer

Helyi hírek

Hullámzó frontrendszer éri el Magyarországot, ami kiadós csapadékot és heves zivatart okozhat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.

Közölték, pénteken késő délután, estefelé előbb a Dunántúl északnyugati felén, éjjel pedig már a középső tájakon is kialakulhatnak zivatarok, amelyeket viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Egy-egy heves zivatar is lehet óránkénti 80 kilométer feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

Szombaton elsősorban a Dunától keletre és a Dunántúl délkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső társulhat. Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó, óránkénti 90 kilométer feletti szélroham és nagyméretű jég kísérhet.

Számos megyénkre – Hajdú-Biharra is – narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést adtak ki a zivatarveszély miatt:

Közölték azt is, szombaton napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat. Felhívták a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében szombaton – főként napközben, este – a piros fokozatú riasztást is kiadhatják.

A bejegyzés szerint a Dunántúlon – és kisebb eséllyel a Duna vonalának tágabb térségében – területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás, a szombaton lehulló csapadék mennyiségét 15 és 45 milliméter közé becsülik, de lokálisan ennél jóval több, akár 60-70 milliméternél is több hullhat. Azt írták, a legtöbb eső várhatóan egy délnyugat-északkelet tengely mentén jön létre, a tengely pontos helyzete azonban egyelőre még bizonytalan, az mind északnyugat, mint délkelet felé elmozdulhat.