Nyilvánosságra hozták a ponthatárokat, itt vannak a legfontosabb debreceni számok

Egyetem Helyi hírek Ország

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre. A pszichológia szakra az állami ösztöndíjas képzésre a Debreceni Egyetemen 441 pontot kellett elérni.

A diákok 20 órától SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról, de nyomon követhetők az eredmények a Facebookon is.

Idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. a fővárosban a Budapest parkban szervezte meg a Pont ott partit, ahol számos felsőoktatási intézmény és az OH is információs pulttal várta az érdeklődőket.

Az országban számos helyszínen szerveztek eredményváró rendezvényt, a főváros mellett Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban is tartottak Pont ott Partit.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban több mint 126 ezren adtak be kérelmet. Tavalyhoz képest jelentős volt a létszámemelkedés a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. A korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre, és a hátrányos helyzetű régiókból is többen próbálkoztak.

Idén a legtöbben országosan a gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkeztek, a második legnépszerűbb a kereskedelem és marketing szak volt. A Budapesti Gazdasági Egyetemen nappalin állami ösztöndíjjal ez utóbbihoz 401 pontra volt szükség, míg költségtérítéses jelentkezőknek csak 280 pont kellett – a Debreceni Egyetemen 356 pontot kellett elérni.

Harmadik helyen a legtöbben pszichológia szakra jelentkeztek. A nappalis hallgatóknak állami ösztöndíjas képzésre a Debreceni Egyetemen 441 pontot kellett elérniük, míg költségtérítéses finanszírozási formában 434-et. Az ELTE ponthatárai is nagyon magasak voltak, állami ösztöndíjas nappali szakon 455 pontra, míg költségtérítésesen 448-ra volt szükség.

Sok volt a jelentkező mérnökinformatika szakra is. A Budapesti Műszaki Egyetemen az állami ösztöndíjas képzésre jelentkezőnek 399, a költségtérítéses hallgatóknak 416 pontot kellett elérniük. A Debreceni Egyetemen előbbi esetében 349, utóbbi esetében 339 pont kellett.

Általános orvos képzés esetében a Semmelweis Egyetemen állami ösztöndíjas hallgatóknak 444, míg a költségtérítéses hallgatóknak 440 pontra volt szükségük. A Debreceni Egyetemen előbbi esetében 415, utóbbi esetében 400 pontot kellett elérni. A Pécsi Tudományegyetemen pedig az állami ösztöndíjasoknak 417, míg a költségtérítéseseknek 407 volt a határ.

Slágerszaknak számított a pénzügy és számvitel is. A legjobb egyetemeken itt is magas pontszámokkal találkozhattak a felvételizők. A Budapesti Gazdasági Egyetemen az állami ösztöndíjasoknak 401, a költségtérítéseseknek 318 pont kellett. A Debreceni Egyetemen az állami ösztöndíjhoz 404, az önfinanszírozáshoz 282 pont volt a határ.

Fotók: Debreceni Egyetem