2 db szennyvízátemelő építését jelentették be fideszes képviselők Debrecenben

Helyi hírek

A Gördülő Fejlesztési Terv keretében két szennyvízátemelő épül a Csárda úton és hozzá tartozó csőhálózat a Monostorpályi úton és Cseresznye utcában. A beruházásról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp Viktor, a debreceni önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő 2023. június 16-án.

Amint azt Papp Viktor elmondta, Debrecen vezetése 1998 óta következetes stratégia mentén fejleszti a város gazdaságát, közterületeit, s ennek értelmében a víziközmű-rendszerét is. Kiemelte, hogy a város szennyvíz- és ivóvízrendszerének fejlesztése az úgynevezett Gördülő Fejlesztési Terv keretében évről évre 100 millió forintos nagyságrendű, s ezt a forrást az önkormányzat mindig saját költségvetéséből biztosítja. A jelenlegi fejlesztés is a Gördülő Fejlesztési Terv keretében valósul meg. A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy Debrecen – gazdaságfejlesztési stratégiája, s ennek révén gazdaságának erősödése jóvoltából – egyre nagyobb számban és egyre nagyobb értékben tud saját forrásból beruházásokat végrehajtani, melyek hatással vannak a város egész területére, így a kertségi városrészekre is. Minél jelentősebb a gazdaság erősödéséből származó helyiadó-bevétel, annál több utat, járdát, ivóvízvezetéket, szennyvízcsatornát lehet építeni. Papp Viktor fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy Debrecen városa Magyarország kormányának 109 milliárd forint értékű támogatásával az elkövetkezendő években jelentős víziközmű-fejlesztést fog végrehajtani az ipari beruházások tisztított szennyvízzel, mint ipari vízzel való ellátásának megoldása érdekében. Ugyanakkor ebből a keretből nem csak gazdasági célú víziközmű-fejlesztés történik majd, hanem lakossági szennyvízelvezetési és ivóvízellátási kapacitásbővítés is. A frakcióvezető szavai szerint aki nem támogatja Debrecen gazdaságának fejlesztését az nem támogatja azt sem, hogy a város a debreceniek számára olyan fejlesztéseket tudjon évről évre egyre nagyobb volumenben megvalósítani, amely a polgárok életét biztonságosabbá, könnyebbé és kiszámíthatóbbá teszi.

Komolay Szabolcs hangsúlyozta: a városfejlesztési stratégia szerves része az a törekvés, hogy Debrecen területén arányosan valósuljanak meg a beruházások. Ez az arányosság a kertségi városrészekre is vonatkozik, hiszen a Kertségi Fejlesztési Program keretében ezeken a területeken is évről évre több milliárd forint értékű fejlesztések történnek a polgárok életének megkönnyítése érdekében. A Csárda út, a Monostorpályi út és a Cseresznye utca menti víziközmű-beruházás részben kapcsolódik egy külterületi fejlesztéshez, a Csárda út aszfaltozásához. Az elmúlt években a Csárda út szakaszos szilárd burkolattal való ellátásához mindig kapcsolódott gravitációs szennyvízvezeték építése is. A most induló beruházás tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy az ily módon már kiépült szennyvízvezetéket a lakók használni tudják, ingatlanjaikat rá tudják kötni. A Csárda út mentén megépülő két szennyvízátemelő a hozzá tartozó, a Monostorpályi út és a Csárda utca mentén a Széna térig tartó, most épülő csővezetékkel együtt ezt a már korábban kiépült infrastruktúrát fogja szolgálni, és 70 háztartás fog majd tudni rákötni. A beruházás nettó 184 millió forint értékben valósul meg, amit a Debreceni Vízmű Zrt.-n keresztül az önkormányzat teljes mértékben önerőből finanszíroz.  A most elkezdődött munkálatok várhatóan augusztus végéig fejeződnek be. Komolay Szabolcs arra kérte az építési terület mellett élőket, hogy ezt a kis kellemetlenséget viseljék el annak érdekében, hogy az életük sokkal komfortosabb legyen, hiszen ezzel a beruházással nagyon komoly előrelépés történik annak érdekében, hogy Debrecen külterületi részeinek infrastrukturális ellátottsága javuljon.

Az összesen több mint 1600 méteres hosszon zajló munkálatok nem érintik a Csárda út, a Monostorpályi út és a Cseresznye utca úttestjeit, azonban az erre járók az aktuális munkaterületek környékén fokozott figyelemmel, a kihelyezett ideiglenes forgalmi jelzéseknek megfelelően közlekedjenek.