Szeged, lepke, Füvészkert, lepkeház, természet, turizmus, látnivaló

Újra láthatók trópusi lepkék a szegedi füvészkertben

Egyetem Helyi hírek Kultúra Ország

A héten megnyitotta kapuit a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból.

A bábok a múlt hét közepén érkeztek meg Costa Ricából. A megszokottnál hidegebb idő miatt az első napokban a repülő lepkék száma még nem fogja elérni a teljes létszámot, a látogatóknak azonban lehetőségük nyílik arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát.

A trópusi lepkékből egész tavasszal és nyáron folyamatos az utánpótlás, havonta több száz bábot küldenek Szegedre Közép-Amerikából. A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá, így ideálisak a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet.

Csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak.

Fotók: Frank Yvette