Szent Anna Görögkatolikus Bölcsőde

Gyermekmolesztálási ügy a Hajdúdorogi főegyházmegyében: megszólalt Kocsis Fülöp érsek-metropolita

Helyi hírek

2022 elején egy hajdúsági városban a megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentést tett Sz. atya, egy görögkatolikus fenntartású gyermekvédelmi intézmény lelki vezetője ellen – idézi fel cikkében a 444.hu.

Ezt a rendőrség – egy 2023. március végén keletkezett irat szerint

fiatalkorú sérelmére „egyéb hatalmi befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntett” kategóriába sorolta.

A portálnak adott interjújában a nemrég Debrecen városvezetése által díszpolgári címmel kitüntetett Kocsis Fülöp érsek is megerősíti, hogy folyt rendőrségi vizsgálat, de azt „bűncselekmény hiányában” lezárták. Kocsis elmondása szerint egyházi eljárás is indult, amelyet a pápai rendelkezésre 2019-ben mindenhol felállított gyermekvédelmi bizottság folytatott le.

Ellentétben más egyházmegyékkel, a hajdúdorogi érsekség honlapján elérhető az is, hogy kik ennek a tagjai: két görögkatolikus pap, egy-egy egyházi intézményben dolgozó pszichológus és pedagógus, illetve egy, az érsekséget is képviselő ügyvéd. Ők arra jutottak, hogy megvárják a rendőrségi vizsgálat eredményét, mondja Kocsis érsek, aki a rendőrségi nyomozás megszüntetése után „természetesen” nem tett „semmiféle lépést”.

Az érsek áthelyezte ugyan Sz. atyát szinte rögtön az eset után, de ezt nem azért tette, mert a gyerekeket féltette tőle, hanem mert megindult a „susmus”.

Megismétlődött a zaklatás

A megye másik végében, egy határmenti faluba, mintegy 100 kilométernyire az előző szolgálati helyétől aztán újabb eset látott napvilágot, ezúttal egy 9 éves kislány lehetett a sértett.

Az anya a rendőrségnek elmondta, hogy lánya tavaly októberben egyszercsak közölte, hogy nem akar iskolába menni, mert ott

fogdosta a pap bácsi.

Az anyja először nem hitt neki, de aztán elkezdte kérdezgetni, hogy „mit csinált vele, és ő magától elkezdte mondani, hogy a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába a nadrágján keresztül, és utána azt vette észre, hogy a keze a mellénél van a pólója alatt. A gyerek elmondása szerint a pap korábban is művelt már vele ilyesmit.

Az anya beszélt az igazgatóval, és akkor ott volt az osztályfőnök, és Sz. atya és a lány is, de a gyerek csak akkor merte elmondani az igazgatónak, hogy mi történt, amikor az atya kiment. A kislány édesanyja szerint támadások és érték őket,

az utcán megszóltak minket számomra idegenek is, hogy a lányom biztos hazudik, illetve trágár szavakkal illettek, olyat mondtak, hogy a pap ilyet biztos nem csinált, ezt nem hiszik el, a lány biztos csak kitalálja.

Az előző pap – akivel amúgy a család és az egyházközség is elégedett volt, szemben a komoly ellenállást kiváltó Sz. atyával – szintén azt mondta az anyának, hogy nem tud ilyet elképzelni paptársáról.

Fotó: Kocsis Fülöp megáldja a Szent Anna Görögkatolikus Bölcsődét